50 млн. долара изчезват след убийството на бореца, културист, щангист

...
50 млн. долара изчезват след убийството на бореца, културист, щангист
Коментари Харесай

50 милиона долара изчезват след убийството на Мечката

50 млн. $ изчезват след убийството на бореца, културист, щангист и бивше ченге Георги Николов-Мечката в Бургас преди 22 години, твърди " България през днешния ден ". Основателят на Първа частна милиция се хвалел пред приятелите си, че е натрупал колосалната сума от застрахователната активност на компанията, в която е съучастник с Рали Пенков и Найден Милков. Двамата се отдръпват непринудено от бизнеса след разстрела на Мечката и всеки поема по собствен път.

Въпросните 50 милиона $ Георги Николов имал желание да влага в нови инициативи. Какви са те и къде са изчезнали парите, остава мистерия и до през днешния ден - 22 години след убийството на Мечката. Никой обаче не се съмнява, че голямата сума в действителност е съществувала, а не е плод на градска легенда.

Охранителната компания на Георги Николов работи от 1993 година, въпреки и без лиценз от Министерство на вътрешните работи. Основават я трима някогашни служители на реда от Специализирания отряд за битка с всеобщите вълнения в Бургас - Георги Николов-Мечката, Рали Пенков и Найден Милков. Мечката и Милков са неофициални водачи в подразделението до 1993 година, когато са упрекнати и задържани за нахлуване над някогашния международен първенец по битка Иван Гинов. След това са уволнени и се захващат с охраняем бизнес. Компанията им е най-мощната от сектора по Южното Черноморие и представител на ВИС-2. Под контрола й са хиляди обекти по Южното Черноморие. Очевидци настояват, че всяка седмица пет джипа са обикаляли магазини, заведения, кафенета, заведения за хранене и всевъзможни други обекти, с цел да събират охранителните такси. Парите са били съхранявани в огромни чанти и са излъчени персонално на Мечката. Сумите са били главозамайващи за стандартите на тези години. Георги Николов е имал войска от над 500 момчета, които са работели за него. В един миг е имал желание обаче да разшири бизнеса си и споделял с другари, че е отделил за това едни 50 млн. $. Точно когато се канел да разшири активността си, е застигнат от гибелен патрон.

На 10 юни 1995 година към 19,30 ч. 28-годишният Георги Николов стопира черното си " Порше " кабриолет пред спортната зала " Атлант " в бургаския кв. " Славейков ". Отива на подготовка. В този миг проехтяват изстрели и Мечката се свлича до колата. Улучен е в задната част на главата и във врата. Килърът съумява да избяга, а босът на Първа частна милиция е откаран в бургаската болница. Малко по-късно издъхва. Куршумите са засегнали мозъка и сънната му артерия.

След убийството Бургас е блокиран както от полиция, по този начин и от гардовете на охранителната компания на Мечката. Килърът обаче по този начин и не е открит. Очевидци на разстрела го разказват като доста слаб мъж, висок към 180 см, късо подстриган, облечен в светлосив спортен екип.

Така и не става явен и типът на оръжието, с което е стреляно по Николов. Установено е единствено, че патроните са диаметър 7,65 мм. Следствието продължава по-малко от една година.

Според формалните данни проверяващите са работили по две съществени версии. Първата е почистване на хората, свързани с ВИС-2. Убийството на Мечката става единствено 45 дни след бруталния разстрел на основателя и необут на силовата формация ВИС - Васил Илиев. Втората догадка е, че ликвидирането на Мечката е обвързвано с споразумяване на сметки с съветската мафия, която по това време навлиза силово по Черноморието. Версията, че Георги Николов е премахнат поради насъбраните 50 млн. $, също е била обект на изследване, само че тя, както и останалите две, остава недоказани. През април 1996 година следствието е спряно с разпореждане на прокуратурата и повече не е обновено. И до през днешния ден поръчителят на разстрела и причинителят не са разкрити, а през 2015 година изтича и 20-годишният давностен период. Това значи, че даже убиецът да се появи, за него няма да има никакви последици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР