5 прости предизвикателства за тласък на вашите спестявания

...
Спестяването на пари често може да изглежда като трудна задача,
Коментари Харесай

Спестяването на пари често може да изглежда като трудна задача, особено когато имате конкуриращи се финансови цели и изкушения да харчите. И с постоянната инфлация, която намалява стойността на парите ви, може да бъде още по-трудно да се справите с целите си за спестяване или да оставите пари за спешни случаи.

Но докато спестяването на пари може да изисква известна работа, това е ключов компонент на всяка интелигентна финансова стратегия. Без пари в спестовната ви сметка дори една неочаквана сметка може да причини големи проблеми. И ако се случи нещо по-драстично - като уволнение или дългосрочно заболяване - може да нямате друг избор, освен да вземете пари назаем, за да покриете разходите си. Това е скъп път, особено в момента, с толкова високи лихвени проценти, колкото са.

Добрата новина обаче е, че има някои прости стратегии, които можете да използвате, за да започнете да спестявате. Един от начините да направите това е като участвате в предизвикателства за запазване. Тези предизвикателства могат не само да ви помогнат да изградите солидна финансова основа, но също така да развиете по-добри навици за управление на парите и има опции, които да отговарят на всеки тип финансова ситуация.

Научете за най-добрите проценти, които бихте могли да спечелите от вашите спестявания тук.

5 прости предизвикателства за тласък на спестяванията ви

Ако искате да започнете спестяванията си, тези прости предизвикателства могат да ви помогнат:

Без харчене предизвикателство

Предизвикателството без харчене е умен начин да прекъснете цикъла на импулсното харчене и да станете по-внимателни към покупките си. Задайте конкретен период, като седмица или месец, през който се ангажирате да не харчите пари за несъществени неща. Основни неща като хранителни стоки, сметки и транспорт са разрешени, но храненето навън, пазаруването на дрехи или купуването на джаджи са забранени.

Не само ще спестите пари, но и ще разберете по-добре навиците си за харчене и ще идентифицирате области, в които можете да намалите в дългосрочен план.

Разгледайте най-добрите опции за спестовна сметка за вас тук.

52-седмичното парично предизвикателство

52-седмичното парично предизвикателство е класика и има добра причина – то е просто и ефективно. Ето как работи: През първата седмица спестявате $1. През втората седмица спестявате $2. Сумата, която спестявате, се увеличава с $1 всяка седмица, докато достигнете седмица 52, където спестявате $52.

До края на годината ще спестите $1378. Това предизвикателство насърчава последователно спестяване и може да бъде съобразено с вашия бюджет. Ако започнете с $1 е твърде лесно за вас, не се колебайте да удвоявате сумата всяка седмица.

Предизвикателството с плика

Предизвикателството с плика е физическо представяне на напредъка на вашите спестявания. Започнете с надписване на пликовете с конкретни цели или категории за спестяване, като „фонд за спешни случаи“, „ваканция“ или „нова кола“. Разпределяйте редовно определена сума пари за всеки плик, независимо дали става въпрос за всяка заплата или на всеки няколко седмици.

Когато попълвате всеки плик, ще видите как вашите спестявания растат, което може да бъде невероятно мотивиращо. Този метод също така ви насърчава да приоритизирате финансовите си цели и да следите напредъка си.

Обратното 52-седмично парично предизвикателство

Ако ви е трудно да спестявате по-големи суми в началото на годината, помислете за обръщане на 52-седмичното парично предизвикателство. Започнете с $52 през първата седмица и след това намалявайте сумата с $1 всяка седмица, докато спестите само $1 през седмица 52. По този начин ще спестите значителна сума в началото на годината, когато мотивацията е висока и предизвикателството става по-лесно с напредването на годината.

Предизвикателството за ресто

Предизвикателството за ресто се възползва от ресто, което често се натрупва в джобове, портмонета и из къщата. Всеки път, когато получавате монети като част от рестото си, създайте навик да ги събирате в буркан или контейнер. Можете да зададете конкретна цел, като например да напълните контейнера в рамките на определен период от време или да достигнете определена сума в долари.

След като контейнерът ви се напълни, занесете го в банката и депозирайте средствата в спестовната си сметка. Ще се изненадате колко бързо могат да се натрупат ресто.

Къде да запазите спестяванията си след паричното си предизвикателство

Завършването на предизвикателство за спестяване е значително постижение, но следващото решаващо стъпка е да решите къде да паркирате трудно спечелените си пари. Две атрактивни опции, които да разгледате, като се има предвид техните конкурентни лихвени проценти, са високодоходните спестовни сметки и депозитните сертификати (CD).

Тези финансови инструменти могат да помогнат на вашите спестявания да надхвърлят първоначалното предизвикателство.

Високодоходни спестовни сметки

Предимства

Ликвидност: Високодоходни спестявания сметките предлагат лесен достъп до вашите пари. Обикновено можете да теглите средства без санкции или ограничения, което го прави подходящ избор за вашия спешен фонд или краткосрочни цели. Безопасност: Тези сметки обикновено са застраховани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), гарантирайки вашите депозити до определен лимит ($250 000 на притежател на сметка). Конкурентни лихвени проценти: Някои високодоходни спестовни сметки в момента предлагат лихвени проценти от над 5%, което ги прави привлекателна опция да печелите повече от спестяванията си в сравнение с традиционните спестовни сметки.

Съображения

Променливи проценти: Лихвените проценти по спестовни сметки с висока доходност могат да варират в зависимост от пазарните условия, така че е от съществено значение да наблюдавате редовно акаунта си, за да сте сигурни, че получавате най-добрия процент.

CD

Предимства

По-високи фиксирани лихвени проценти: CD-тата обикновено предлагат по-високи лихвени проценти от стандартните спестовни сметки и дори от някои високодоходни спестовни сметки. Това може да помогне на парите ви да растат по-бързо за определен период. Гарантирана възвръщаемост: Когато отворите компактдиск, вие се ангажирате да оставите парите си недокоснати за определен период (обикновено от няколко месеца до няколко години). В замяна получавате гарантиран лихвен процент за тази продължителност. FDIC застраховка: Точно както при спестовните сметки, CD-тата често са застраховани от FDIC, осигурявайки предпазна мрежа за вашите депозити.

Съображения

Липса на ликвидност: CD-та имат фиксирани условия и ако трябва да изтеглите парите си преди края на срока, може да понесете санкции или да загубите част от спечелената лихва. Заключване на лихвения процент: Ако лихвените проценти се повишат значително, след като сте заключили парите си в CD , може да пропуснете потенциално по-висока възвръщаемост, налична с други инвестиции.

Изводът

Предизвикателствата за спестяване могат да бъдат чудесен начин да започнете пътуването си за спестяване, независимо дали изберете класическото 52-седмично парично предизвикателство , предизвикателството без разходи за намаляване на разходите, предизвикателството с плика за визуализиране на напредъка ви или една от другите опции. Ключът е да намерите предизвикателство, което отговаря на вашите финансови цели и лични предпочитания — и след това да намерите правилната сметка, в която да държите парите си, за да им помогнете да растат. И не забравяйте, че най-важната част от всяко предизвикателство за спестяване е последователността. Придържайте се към избраното от вас предизвикателство, изберете най-добрата сметка за вашите цели и гледайте как вашите спестявания растат.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР