5 от прелелите след наводненията през септември реки не са

...
5 от прелелите след наводненията през септември реки не са
Коментари Харесай

Тома Белев: Реките, които не са реки или как най-лесно да се посочи природата като виновник за бедствие

5 от прелелите след наводненията през септември реки не са отразени в плановите документи – съгласно картите реките не са реки, което оправдава редица пропуски на виновните лица за стопанисването ми. Това излиза наяве от разбор на специалиста лесовъд, някогашен заместник-министър на околната среда и водите в кабинета на Кирил Петков и някогашен дълготраен шеф на Природен парк " Витоша ". Липсват отмерено ситуирани измервателни станции, липсва отразяване на реките в устройствения проект на община Царево и кадастралните карти, липсват ограничения в Плана за ръководство на риска от наводнения за Черноморския басейн. Това са неспазените законови условия, които са довели до съответни проблеми – застрояване в дерета и заливни тераси, които на хартия са „ земеделска земя “, неприятно обмисляне на мостове, неглижиране на предишни данни. Които от своя страна водят до тежки материални вреди и трагични загуби на живот, разяснява той в. За определяне на аргументите за наводненията, материалните и човешки жертви в Царево на 5 септември 2023 година, министър-председателят назначи комисия с представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие, АПИ, Областна администрация Бургас и община Царево на 08.09.2023 година, която към момента не е излязла със своите изводи и рекомендации.   Няма държавен отчет – отговорни няма, нито рекомендации за търсене на отговорност и ограничения нещастието да не се повтаря. Но към този момент се афишират големи публични поръчки за възобновяване на вредите – без разбор за това по какъв начин новата инфраструктура да избегне предстоящ риск. Например: поръчка за нов мост за над 8 млн. лв. и за ремонт на язовири за по 9,95 млн и 3 млн. лв. по бърза процедура, оповестени от гражданската група „ Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг “, разяснява Тома Белев. Кои са изчезналите реки? Реките, които липсват в нормативните документи са: Потурнашката река, вливаща се при плаж „ Оазис ”; Арапското дере, вливащо се в морето при къмпинг „ Арапя ” (не можахме да открием името на този воден обект, поради това използваме тук условно това название въз основа на поясненията за името на носа и залива, дадени от кап. Тр. Трифонов в изданието „ 700 наименования от Българското Черноморие ”. Справочник. Варна, 2003); Попската река, вливаща се в Попския залив при Царево; Река Черна/ „ Мавро неро “, вливаща се в регулацията на град Царево; Лисово (Изгревско) дере, вливащо се в залива на къмпинг „ Нестинарка ”. Най-лесно е да посочим, че природата е причина за човешките жертви
  Когато се търсят аргументите за една естествена злополука, най-лесно е да се уточни: природата, разяснява още Белев. Да, и в тази ситуация можем да кажем, че причина за наводнението в Царево са превалявания с непостоянен тъкмо размер, само че сигурно със обилни размери и забележителен дял от средногодишната норма. Но да се спре дотук, значи да се притаи и излъже – ако преваляванията са причина за наводнението, което единствено по себе си е един натурален развой, то човешките и материалните жертви са резултат от неналичието на превантивни ограничения, т.е. резултат на човешкото безучастие, а при построяването на мостовете и застрояването на заливните тераси – резултат на дейните човешки дейности, акцентира специалистът в своя разбор. Общите устройствени проекти се одобряват от Общински препоръки. Плановете за ръководство на речните басейни и за ръководство на риска от наводняване – от Министерския съвет. В Закона за водите липсва задължението шефът на Басейнова дирекция да дефинира водни обекти и техните граници. Строителството на мостове с дребен ярък отвор не е закононарушение, изключително на дерета, които не са реки. Законът за водите е оставил на Национален институт по метеорология и хидрология самичък да утвърждава системата от пунктове за премерване на преваляванията и количествата на водите в реките. Никой закон не отразява увеличaване на риска от бедствия, свързани с климатичната злополука и не задължава органите на изпълнителната власт да подхващат превантивни дейности. Всички тези планови документи и институциите зад тях не са свършили задачата на работата си, само че не са нарушили буквата на разпоредбите. (Без)отговорните институции Според „ Зелени закони “ разрушенията от наводнението биха били доста по-малки, в случай че виновните длъжностни лица през последните две десетилетия бяха изпълнявали отговорностите си отговорно. Непълните служебни характерности и неналичието на вменени от законите отговорности за управленията на институциите водят и до размита отговорност – и неспособност за действителна наказателна такава. На нито един от водосборите на изчезналите реки няма станции за премерване на преваляванията Някои от най-важните заключения са, че на територията на землищата на петте водосбора не попада нито една от 166 станции в страната за премерване на преваляванията и нито една от 196 хидрометрични станции на речни течения от мониторинговата мрежа на Национален институт по метеорология и хидрология. Валежите, регистрирани на разстояние от двадесет километра към обсъжданите водосбори, са с друга активност и оценката на преваляванията за землищата на Лозенец и Царево са единствено ориентировъчни.
Нито един от петте обсъждани водни обекта не е отразен като река по едно и също време в трите съществени определящи източника на информация – План за ръководство на речния басейн, Кадастрална карта на землищата на Лозенец и Царево, Общ организационен проект. Съгласно Плана за ръководство на речния басейн (ПУРБ) на Черноморския регион – „ река “ е само Лисово дере.
В кадастралните карти на Лозенец и Царево и петте водни обекта не са отразени в цялата си дължина като територии, заети от води. Широчината на парцелите, заети от водни обекти, понижава с доближаване до морето, което отразява покачването на цената на земята. Как внезапно рискови от наводнения зони влизат в регулация?
В последното изменение на Общ устройствен план на Царево значима част от всеки от обсъжданите водни обекти не е посочена като подобен.
За нито един от петте обсъждани водни обекта не е издадена заповед от шефа на Басейнова дирекция, определяща ги като „ воден обект “, не са избрани граници на водните тела, нито са избрани граници на заливаемите територии. В трите устройствени проекти на община Царево отразяването на петте водни обекта се утежнява. Неслучайно в план на План за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) 2022-2027 за региона е посочено, че според настоящия общ организационен проект на община Царево в границите на региона са планувани нови жилищни и рекреационни зони. ”– това е под-район „ Черно море-Царево “, маркиран като имащ „ забележителен евентуален риск от речни наводнения. “
В настоящия План за ръководство на риска от наводнения за региона, както и в плана на нов ПУРН, не е разпознат като рисков воден обект Арапското дере, без значение че при него има регистрирани наводнения. Проектът на ПУРН 2022 – 2027 не разпознава дали ограниченията от ПУРН 2016 – 2021 са изпълнени и дали това е понижило риска от наводнения.
В настоящия ПУРН и в плана на нов ПУРН не са разпознати като рискови мостовете върху водните обекти, които са разрушени и са причина за загубата на човешки животи. Разрушените мостове са работили като баражи – поради недооценяване на евентуалните количества, които могат да преминат през светлите отвори. Част от притоците на петте водни обекта са се трансформирали в парцели за застрояване Част от притоците на петте водни обекта в рамките на регулациите – са „ изчезнали “ и са се трансформирали в парцели за застрояване.
За нито един от петте обекта не са избрани заливаеми линии на реките, което е довело до застрояване или разполагане на краткотрайни обекти върху тях, което на собствен ред пък е довело до опустошения и третиране на каравани и леки коли в морето от наводнението.
Наводнението е засегнало застроени и урбанизирани територии. Това е разследване на обстоятелството, че водните обекти не са отразени като такива в Общ устройствен план, респективно не са избрани заливаеми линии, в които да не е възможно строителството. Зад всеки от градежите в заливаемите линии на петте водни обекта е имало изговаряне на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция и Община Царево или не е оказан нужният надзор по спазването на административните актове по Закона за водите, Закона за запазване на околната среда и Закона за устройство на територията.
Човешките жертви и материални опустошения биха били доста по-ограничени, в случай че в устройството и застрояването в землищата на Царево и Лозенец бяха регистрирани реките с техните заливаеми линии. Площта на засегнатите от наводняване територии в някои от водните обекти се разграничава от моделите на заливане от ПУРН. Ситуацията в землищата на Лозенец и Царево не е неповторима за България, а е близка с тази при огромен брой други водни обекти, разяснява още Белев. Целият разбор може да видите. 
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР