5 октомври 2023 г., София. Ефектът от търговската дейност на

...
5 октомври 2023 г., София. Ефектът от търговската дейност на
Коментари Харесай

705 млн. лв. е приносът на Лидл България към икономиките на 6-те най-големи града в страната за 2022 г.

5 октомври 2023 година, София. Ефектът от комерсиалната активност на Лидл България в 6-те най-големи български общини през 2022 година доближава 705 млн. лв.. Това демонстрира разбор, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Проучването обгръща общините София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас.

 

Съвкупният принос към стопанските системи на тези 6 общини, който възлиза на 705 млн. лева за 2022 година, се образува посредством директните и непреките резултати от активността на компанията. Според методологията на ИПИ директните резултати се реализират както посредством заплащанията към производители и снабдители на артикули от региона,  по този начин и посредством вложенията, разноските за личен състав и тези за външни услуги по настоящата прехрана на мрежата от търговски обекти. Всички тези разноски на Lidl усилват търсенето на артикули, първични материали, материали, услуги и труд в района по веригата на цената, като по този метод образуват непреките резултати от активността на компанията.

 

„ След като няколко следващи години дружно с ИПИ демонстрираме икономическия принос от активността на Lidl към стопанската система на страната, в този момент фокусирахме разбора върху обособените райони. Така можем да покажем по какъв начин с всеки нов магазин, Lidl способства за развиването на локалните стопански системи. Този резултат става още по-значим, когато прибавим приноса ни към пазара на труда и мрежата от локални снабдители, с които работим в цялата страна. Във всеки нов град, в който стъпваме, потребителите получават достъп до тествани и качествени артикули на добра цена, нашите чиновници работят и се развиват професионално в компания – топ шеф, а обществените ни начинания и планове трансформират средата към по-добро “, сподели Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

 

През 2022 година магазините на Lidl в 6-те общини, включени в разбора, доближават 61, общите вложения в тях досега – 610 млн. лева, а чиновниците – 1800 души. Изследването на ИПИ за резултата на активността на Лидл България в тези райони демонстрира, че компанията има голяма роля на локално равнище.

 

Принос посредством вложения

Откриването на всеки нов обект е обвързвано с редица финансови разноски. Основните от тях допускат закупуването или наемането на земи, здания, машини и уреди, капиталови парцели и други. Отделно, поддържането на всеки действителен обект е обвързано с непрекъснати вложения. Само за последните две години вложенията в 6-те града надвишават 74 млн. лв., като междинната инвестиция в един обект е сред 7 и 15 млн. лева

 

Принос като шеф

Служителите на компанията в 6-те най-големи града в страната за предходната година надвишават 1800 души. Броят на заетите в компанията доста нараства през 2022 година спрямо 2021 година на фона на понижение на броя на заетите както общо в националната стопанска система, по този начин и в бранша на търговията. Това значи, че Lidl продължава да се основава спомагателни работни места при свиваща се претовареност на районния пазар на труда и изключително – в търговията.

Средната работна заплата на чиновниците в Lidl е сензитивно по-висока от междинните за страната, както и по отношение на съответните общини – от 7% в София до 68% по-висока от междинната заплата в Бургас.

Принос през закупуване на локални артикули и услуги

Освен директните разноски за труд на чиновниците и директните вложения, Лидл България прави разноски за други постоянни услуги, свързани с работата на магазините си – защита, поддръжка, поправки, разчистване, маркетинг и реклама, превоз и логистика, юридически и консултантски услуги и други. Изчисленията на ИПИ демонстрират, че приблизително за един обект годишно тези разноски са към 150 хиляди лв..

Въздействието на Lidl обгръща и необятната мрежа от локални снабдители и производители на артикули, които правят активността си в обсъжданите области. Само за 2022 година близо 140 компании от 6-те области са осъществили свои артикули за над 370 млн. лева както в обектите на веригата в страната, по този начин и в европейската мрежа на Lidl.

 

Принос като поданик

Извън директните разноски, които компанията прави за локални артикули и услуги, разноските за труд и вложенията, Лидл България способства със забележителен запас в националния и локалните бюджети посредством платените налози, осигуровки и такси – близо 2,7 млн. лева за 2022 година към локалните бюджети на 6-те общини.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР