5% икономически растеж през тази година - такава цел заяви

...
5% икономически растеж през тази година - такава цел заяви
Коментари Харесай

Лорер: Целта ни за 2022 г. е 5% икономически растеж

5% стопански напредък през тази година - такава цел съобщи министърът на икономическия напредък и нововъведенията Даниел Лорер при разкриване във вторник на среща на двустранните търговски камари в страната. Формулата за постигането му е посредством внедряване на нововъведения в българската стопанска система. За съпоставяне есенната икономическа прогноза на Европейска комисия беше за растеж на Брутният вътрешен продукт на България през тази година в размер на 4.1 на 100.

Визия

“Моята задача е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор би трябвало да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни вложения. Искаме България да реализира стопански напредък, съпоставим с нашите съседи, тъй като България е и съществено изостанала в надпреварата за икономическо развиване ", съобщи Лорер.

Преди броени дни стана ясно, че във връзка с европарите. по няколко европрограми, в това число и средствата за икономическа промяна от бъдещия План за възобновяване и резистентност.

Лорер напомни във вторник, че в министерството му са събрани инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия напредък. Това са Българската банка за развиване, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски стратегии, както и Българската организация за вложения, която е лицето на България, сподели министърът.

“Нашата цел е да насочим тези принадлежности към оптимален напредък - желае ми се да е 5 %, уточни министърът. Румъния към този момент го реализира, инфлацията ни оказва помощ и с ваша помощ това е постижимо ", добави Лорер.

Задачи

Министърът подчертава, че битката с корупцията, подобряването на инфраструктурата, опазването на здравето и образованието е директно обвързвана с бизнеса.

“Нашата първа задача е смяна в правосъдната система, тъй че да не се краде, да не се желае нищо от вложителите. Втората задача е да се сътвори физическа инфраструктура, третата е възстановяване на опазването на здравето, с цел да се оттласнем от върховете на международната ранглиста по смъртност, четвъртата е развиване на образованието, с цел да не се постанова да пращаме децата си да учат в чужбина ", уточни още Лорер.

Проблеми

Един от главните проблеми в стопанската система сега е неналичието на фрагменти. Бизнесът изиска държавна поддръжка и активизиране на комерсиалните аташета, както и изцяло съдействие с тях. Наред с това като главен проблем за бизнеса бе откроен гарантиране върховенството на правото и включително на правата на фирмите и на задгранични и на локалните вложители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР