5 600 бойци на Ислямска държава“, пристигнали от чужбина да

...
5 600 бойци на Ислямска държава“, пристигнали от чужбина да
Коментари Харесай

Завръщащите се в Европа джихадисти са все по-голям проблем за службите



5 600 бойци на „ Ислямска страна “, пристигнали от чужбина да се борят в Сирия и Ирак, са се завърнали в техните страни, демонстрира нов отчет на аналитичния център „ Суфан “. Англия е отпред на листата измежду европейските страни. Големият брой на завръщащи се джихадисти е сериозен проблем за сигурността, защото мнозина от тях остават отвън полезрението на разузнаването, съобщи създателят на отчета Ричард Бенет .

По данни на разузнаването 425 джихадисти са се завърнали на Острова от Сирия и Ирак от целия английски контингент, който се допуска, че е към 850 души. Само в Турция, Тунис и Саудитска Арабия има повече завърнали се в сравнение с във Англия, която въпреки всичко не е мюсюлманска страна. Авторът на отчета Ричард Бенет съобщи, че аргументите за тяхното завръщане са разнообразни. Някои са изгубили религия в идеята на „ Ислямска страна “, само че други просто сменят средата на фона на компликациите, които изпитва групировката сега. Именно те съставляват сериозна опасност за сигурността в страните, в които се връщат. Проблемът се ускорява от обстоятелството, че за мнозина от тях тайните служби нямат задоволително информация. Проследяването изисква големи запаси  и това е нещо, което всички държавни управления в Европа схващат. Ето за какво се вземат и толкоз малко ограничения по казуса със завръщащите се джихадисти. Надеждата е, че те просто няма да се върнат назад. Но те се връщат, декларира Бенет.

Докладът демонстрира, че не всички бойци на „ Ислямска страна “ могат или желаят да се върнат в техните страни. Някои избират да заминат за бази на групировката в Афганистан, Либия, Египет и Филипините. Ричард Бенет заключава, че някои от тях не са склонни към терористични дейности в техните родни места. Има и такива, които са подготвени да сътрудничат на управляващите. Такъв е казусът на Хари Сарфо , някогашен английски пощенски чиновник, включил се към „ Ислямска страна “ през юни 2015 година, който сега е в английски затвор. Той твърди, че е бил отчаян от бруталния режим на групировката в Сирия и че хора с прекарвания като неговите, могат да са ключа към разтрошаване на мита за идеологията на „ Ислямска страна “.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР