5.4 млрд. лева е сумата на несъбираемото ДДС за периода

...
5.4 млрд. лева е сумата на несъбираемото ДДС за периода
Коментари Харесай

НАП се оправда за несъбраното ДДС: Не сме събрали 16 млрд. лв. приходи

5.4 милиарда лв. е сумата на несъбираемото Данък добавена стойност за интервала от 2000 до 2017 година, разгласи изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Галя Димитрова. Става дума за хора, които нямат имущество и няма по какъв метод да бъдат събрани тези пари. Това е съвсем цялата част от непогасените отговорности за 17-годишния интервал, добави Галя Димитрова: "За въпросните 16 милиарда - това не са несъбрани доходи. Това е целият размер на Данък добавена стойност, който органите по приходите са открили, откакто са направили проверки, откакто са издали ревизионни актове и откакто са разкрили данъчни злоупотреби ".

Днес от Групово дело "Боец " оповестиха, че са сезирали прокуратурата против финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов по проблема за несъбрани милиарди по Данък добавена стойност. Стана ясно, че са уведомили и президента. В понеделник щели да уведомят и дават цялата информация и в Еропейската комисия и ще я изпратят до Народното събрание и политическите партии. Следващата седмица щели да внесат сигнал до Прокуратурата да проверява всички финансови министри, шефове на Национална агенция за приходите и министър председатели от интервала 2000-2017 година

На 20 март от "Боец " дадоха конференция в Българска телеграфна агенция. На нея Георги Георгиев от придвижването съобщи, че огромна част от финансовия запас на страната се източва. Той разясни, че става дума както за бюджета, по този начин и за парите, които са от еврофондове. България е на последно място по приход, съобщи Георгиев и добави, че организацията е получила отговор от Национална агенция за приходите, в който се споделя, че несъбраното Данък добавена стойност, открито с ревизионни актове от 2000 година до в този момент се пресмята в милиарди левове. Но тази сума не можело да бъде събрана, тъй като задължените лица нямали благосъстоятелност, която да бъде запорирана. За интервала 2000-2010 година несъбраното Данък добавена стойност е 1.4 млрд, а единствено за 2011 година е 1,1 милиарда лева, когато бюджетът на Министерство на вътрешните работи е бил 999 млн. лева От организацията са внесли последващо запитване до Национална агенция за приходите с искане на информация за сдружения и търговци, които са взели участие в разнообразни схеми. За да се допусне сходна сума да не може да бъде събрана, значи, че институциите не са си свършили работата, считат от "Боец ". Затова от организацията упорстват за цялостен лист на всички търговци, които дължат Данък добавена стойност в огромни размери.

От "Боец " през днешния ден прецизират, че в първото писмо от Национална агенция за приходите, което са получили след Заявление по ЗДОИ става дума единствено за суми, установени по ревизионни актове! Там няма и дума за източено по престъпни схеми Данък добавена стойност – посредством кухи, бързо изчезващи компании и мним експорт. Това е закононарушение, с което се занимават другите органи, които през годините проверяват финансови закононарушения – Икономическа полиция, ДАНС, ГДБОП, Прокуратура…

Тази информация към този момент поискахме от Национална агенция за приходите с друго Заявление по ЗДОИ, чакаме отговора, само че по предварителни данни, става дума за десетки милиарди, единствено за интервала след 2000 година Тези 16 милиарда са единствено установените отговорности и са дребна част от общата загуба на страната от другите схеми за източване и невнасяне на Данък добавена стойност.

Парламентарната комисия ще извика за чуване представители на МФ и на Национална агенция за приходите поради данните, че страната не е съумяла да събере над 16 милиарда лева от Данък добавена стойност за 18 година
Данните за дължимия налог добавена стойност са предоставени публично от Национална агенция за приходите на Гражданско съдружие "Боец " посредством Закона за достъп до социална информация и са за интервала от 2000-та година до края на 2017-а.

Християн Митев от "Обединени патриоти ", член на Комисията за наблюдаване на приходните организации, заяви за БНР, че писмо или сигнал с сходни данни не е постъпвало в комисията, само че тя ще се самосезира и ще изиска чуване на виновните страни:

"За мен е по-важно да чуем мнението на Национална агенция за приходите, тъй като тя е органът, няма какво да се заблуждаваме, който реализира контрола и който би трябвало да блокира и да предотвратява сходни схеми ".

Георги Търновалийски от Българска социалистическа партия, заместник-председател на Бюджетната комисия, разяснява:

"Измамите с налог добавена стойност ги има в цяла Европа, само че ние се оказва, че сме водещи и в това отношение. Тези големи размери на несъбран налог добавена стойност е недобре функционираща администрация, недобро ръководство на приходите ", заяви БНР.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР