5 281 прасета са умъртвени доброволно в 46 от общо

...
5 281 прасета са умъртвени доброволно в 46 от общо
Коментари Харесай

5 281 прасета са умъртвени доброволно в област Сливен

5 281 свине са умъртвени непринудено в 46 от общо 74 обитаеми места в област Сливен, които попадат в 20-километровите зони на промишлените свинеферми. Това сподели шефът на ОДБХ доктор Пламен Пенчев.

Той показа данните по време на провелото се през днешния ден съвещание на Областната епизоотична комисия под председателството на регионалния шеф Чавдар Божурски. На него са били регистрирани резултатите от ограниченията против разпространяването на АСЧ в област Сливен, оповестиха от пресцентъра на Областната администрация.

Отново ще бъдат осъществени инспекции от чиновниците на ОДБХ в 66 обекта от вида „ заден двор”, където е траяло развъждането на общо 269 домашни прасета и са издадени наставления за осъществяване на разпоредените инструкции. При нужда в тези инспекции ще вземат участие представители на Министерство на вътрешните работи, уточни той.

Паралелно с това Областната дирекция по земеделие прави осведомителна акция измежду арендаторите на аграрни земи по отношение на условията за прибиране и предпазване на фуража от тазгодишната годишна продукция, както и за дейностите, които би трябвало да се подхващат, в случай че в земеделските площи бъдат открити трупове на диви прасета.

Съгласно признатите решения от предишни съвещания на Областната епизоотична комисия, РДГ е построила в горските площи 25 селективни клопката за улов на диви свине. Предстои основаването на още 11.

Областното пътно ръководство продължава дезинфекцията на местата за боклук. Обработката се прави веднъж седмично към основните пътища и два пъти – край автомагистрала „ Тракия”.

ОДМВР продължава оперативните мероприятия, свързани с контрола против нерегламентираното превозване на месо и незаконното развъждане на свине. Досега съществени нарушавания не са открити.

От Община Сливен оповестиха, че стартират инспекции във вилните зони на града, с цел да се откри броя на домашните свине, които се отглеждат там.

На съвещанието на Областната епизоотична комисия бе регистрирано, че вследствие на дейната осведомителна акция измежду популацията и проявената от жителите отговорност в неподходящата конюнктура, рисковете от нахлуването на панзоотията от африканска чума по свинете са мощно занижени.

Въпреки това регионалният шеф Чавдар Божурски даде инструкции срещите със стопаните и арендаторите да продължат, както и контролните действия за спазването на разпоредбите за стерилизация и на санитарни условия. Това се постанова, с цел да не се допусне разпространяването на африканска чума по свинете в Южна България, в частност – и в Сливенска област.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР