5 168 000 на година са необходими за възстановяването на

...
5 168 000 на година са необходими за възстановяването на
Коментари Харесай

Над 5 млн. лв. годишно са нужни за Висше военновъздушно училище

5 168 000 на година са нужни за възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия .
Това стана ясно по време на кръгла маса с присъединяване на вицепремиера по сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов, ръководителят на отрасловата комисия по защита в Народното събрание ген. Константин Попов, както и висши офицери и военачалници от Българската войска, преподаватели и специалисти от разнообразни министерства.

В момента Факултет " Авиационен " към Националния боен университет " Васил Левски " във Велико Търново разполага с 3,1 млн. лева . Необходими са в допълнение 2 068 000 лева Годишната прехрана на курсантите възлиза на 1,4 млн. лева

Целта на висшето учебно заведение ще е да приготвя фрагменти освен за потребностите на военната, само че и на гражданската авиация . Вече има деклариран интерес за поддръжка от страна на компании и самолетни компании, които изпитват дефицит на готови фрагменти - водачи и инженеро-технически състав.

Полк. Марин Маринов съобщи, че и в този момент потенциалът на Факултет " Авиационен " отговоря на условията на Националната организация по оценяване и акредитация. Доц. доктор инж. Марин Маринов уточни, че с цел да може висшето учебно заведение да одобри първите курсанти през образователната 2020 - 2021 година е належащо документите за кандидатстване, съгласно критериите на Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА), да бъдат импортирани до края на тази година, а Народното събрание да вземе решение не по-късно от 2019 г .

Той увери, че 70% от авиационните курсове се водят от хабилитирани преподаватели . " За да се стигне до решение от Народното събрание, планът за основаване би трябвало да се внесе в НАОА тази година ", безапелационен е полк. Маринов.

командирът на Военновъздушни сили ген. Майор Цанко Стойков, акцентира практическата нужда от основаване на сходен университет. Министърът на защитата Красимир Каракачанов посочи българските обичаи в авиацията. Той напомни, че след закриването на военновъздушното учебно заведение, освен в авиационните среди, само че и в обществото съществува желанието, то да бъде възобновено. Министър Каракачанов акцентира и съществуването на политически консенсус по въпроса .

" Към момента потребностите на нашата бойна авиация не са толкоз огромни, колкото преди 20 или 30 години. Затова би трябвало да се върви по към този момент отъпкания път, който дава доста положителни резултати на военноморското учебно заведение, където се образоват фрагменти за гражданската авиация. Това е и желанието на плана, който през днешния ден обсъждаме. Има пътна карта, която е направена. Моята упоритост е това да го свършим, само че няма по какъв начин да не се съобразяваме с действителностите от позиция на материалните потребности. Не инцидентно практиката на Военноморското учебно заведение в това отношение е извънредно потребна ", разяснява военният министър.

По думите му единствено за предходната година са били отделени над 4 млн. лева за факултета в Долна Митрополия. " Общо 28 млн. лева сме отделили в края на 2017 година за тази 2018 година да бъдат изразходвани за ремонт и възобновяване на материалната база, тъй че не са изключително огромни средствата, само че би трябвало да се подходи много по-прагматично и мениджърски по въпроса ", разяснява още Каракачанов основаването на висше учебно заведение по авиация.

Ген. Попов, ръководител на парламентарната комисия по защита, разяснява нуждата от основаване на висше учебно заведение като посочи нуждата от затваряне на цикъла - обучение, подготовка, действителна бойна дарба на Военновъздушни сили, които в този момент действително нямат лична школа. " Този фактор е основополагащ ", съобщи ген. Попов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР