49-то Народното събрание ще проведе първото си заседание. Новият парламент

...
49-то Народното събрание ще проведе първото си заседание. Новият парламент
Коментари Харесай

49-то Народното събрание ще проведе първото си заседание

49-то Народното събрание ще организира първото си съвещание. Новият парламент беше призован с декрет на президента от 10 април. Участие в него ще имат общо 6 политически обединения и обединения. Депутати ще бъдат 58 дами и 182 мъже, колкото и в 48-ото Народно заседание. Средната възраст на народните представители е 46 години, а най-младият народен представител е 23-годишният Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. Съгласно конституцията съвещанието ще бъде намерено от най-възрастният депутат, който и в този парламент е Вежди Рашидов. След тържествената част депутатите ще би трябвало да изберат ръководител и заместник-председатели на Народното събрание.

Новоизбраното 49 Народно заседание ще организира първото си съвещание от 10 часа през днешния ден. Депутатските места в новия парламент се разпределят сред 6 партии и обединения. Народни представители ще бъдат 182 мъже и 58 дами, а междинната им възраст е 46 години. Най-младият народен представител в това Народно заседание е 23-годишният Георги Кръстев от Русе, който е част от ГЕРБ-СДС. Кръстев към момента е студент по „ Право “ в Русенския университет. Най-възрастен още веднъж е Вежди Рашидов, който беше и ръководител на 48-ото Народно заседание.

Първото съвещание ще бъде намерено точно от него, защото съгласно Конституцията тази чест се пада на най-възрастния народен представител. След встъпителните думи на Рашидов народните представители ще положат клетва. Очаква се послание към народа и Народното събрание да направи и президентът Румен Радев. По традиция на първото съвещание изказвания вършат и представители на всички партии и обединения в Народното събрание.

След формалната част депутатите би трябвало да изберат ръководител на 49-я парламент. Към момента кандидатурите за поста са 2 – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „ Възраждане “. За момента втората политическа мощ „ Продължаваме промяната – Демократична България “ е декларирала, че няма да предлага претендент за председателския пост, а единствено за заместник-председател. Все още обаче не е ясно дали обединението ще гласоподава за номинацията на ГЕРБ.

Именно избора на ръководител на предходното Народно заседание се трансформира в камъка на раздора още в самото начало на Народното събрание. Тогава от ГЕРБ издигнаха Росен Желязков, от " Продължаваме промяната " Никола Минчев, от Българска социалистическа партия – Кристиян Вигенин, а от Движение за права и свободи - Йордан Цонев. Никой от тях не съумя да събере нужните гласове и след тридневно съвещание беше реализиран консенсус сред ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Български напредък, които поддържаха предлагането Вежди Рашидов да бъде ръководител на 48 Народно заседание.

Основната задача пред новия парламент все по този начин остава образуването на постоянно държавно управление. След осъществяване на съвещания президентът ще връчи мандат за съставянето на кабинет на най-голямата политическа мощ ГЕРБ-СДС. Ако те не получат задоволителна поддръжка, ще бъде връчен втори мандат на " Продължаваме промяната – Демократична България ". В случай на крах и при втория опит, Румен Радев ще даде третия мандат на партия по желание.

Формирането на постоянно държавно управление на този стадий не наподобява обещаващо, като се има поради, че от " Продължаваме промяната " изрично отхвърлиха вид за кабинет с присъединяване на ГЕРБ, а от „ Възраждане “ обявиха, че биха подкрепили единствено свое държавно управление. Така с цел да образува кабинет партията на Бойко Борисов сигурно ще има потребност от гласовете на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. От ГЕРБ обаче виждат като собствен мечтан сътрудник точно обединението сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР