49-ият парламент започва работа на Велика сряда. Президентът Румен Радев

...
49-ият парламент започва работа на Велика сряда. Президентът Румен Радев
Коментари Харесай

По информация на bTV: ГЕРБ-СДС ще предложи Росен Желязков за председател на НС

49-ият парламент стартира работа на Велика сряда. Президентът Румен Радев подписа декрет и по този начин удостовери поръчката си, че няма да бави процедурата. По информация на bTV най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС ще предложи Росен Желязков за ръководител на Народното събрание.

От ПП-ДБ ще обсъдят на следващия ден дали да имат претендент за ръководител на Народно събрание, евентуално своя кандидатура ще повдигнат и от „ Възраждане “.

Новите 240 народни представители ще се съберат за първи път на Велика сряда, тъкмо в 10 часа. По Конституция първият звънец ще бъде ударен от най-възрастния депутат, и в този парламент това е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който е на 71 години.

Президентът подписа указа за свикването на новия парламент

Най-младият народен представител е още веднъж от групата на ГЕРБ - 23-годишният Георги Кръстев, който за първи път ще влезе в пленарната зала.

На старта депутатите би трябвало да положат клетва, само че и имат задачата да си изберат ръководител и зам.-председатели. Това е задача, която беше сложна за 48-я парламент. Днес политическите сили резервираха безмълвие, съгласно специалисти бързината на президента е поради шанса още веднъж да отидем до урните. 

С ексклузивен брой на Държавен вестник съставът на новия парламент е към този момент дефинитивно факт. Президентът реши да събере новите 240 законотворци за първи път на Велика сряда.

„ Съвпадението сред църковния календар и светския не би трябвало да се търси пълноценно, тъй като не всички български жители са православни и второ – до четвъртък са работни дни “, съобщи докторът по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Според политолози обаче президентът прави неточност със старта на 49-я парламент в Страстната седмица.

„ Това е празник за безусловно всеки българин и три дни по-рано или по-късно нямаше да се свърши света “, декларира политологът доцент Татяна Буруджиева.

„ Това, че предишният път е дал прекомерно доста време не значи пък в този момент да не даде никакво “, прибавя политологът доцент Даниел Смилов.

Прочитът на специалисти е, че президентът не бави процедурата поради шанса още веднъж да отидем на нови избори.

9750 гласа носят мандат в Народното събрание

„ Желанието да има въпреки всичко три седмици до края на април, в случай че не се сформира кабинет, да може края на юли да има избори “, прибавя Буруджиева.

„ Очевидно президентът желае да мине през тази процедура оптимално скоростно и задачата му е или да окаже напън върху партиите да сформират държавно управление, или бързо да се стигне до нови избори “, споделя Смилов.

„ Ако забави темпото, избори може да има и в по-късен стадий. Твърде рано е да приказваме за избори 2 в 1, тъй като към момента не сме видели допустимо изпитание за сформиране на държавно управление, само че такава догадка е допустима “, декларира Киселова.

А на старта на новия парламентарен сезон сметките демонстрират, че цената на един депутатски мандат се равнява на към 9750 гласа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР