48-те млн. лв., с които са коригирани месечните стойности на

...
48-те млн. лв., с които са коригирани месечните стойности на
Коментари Харесай

По 250 млн. лв. месечно за болнична помощ остават до края на годината по бюджета на НЗОК

48-те млн. лева, с които са поправени месечните стойности на лечебните заведения за действия, осъществени в интервала април - юни 2023 година и които ще бъдат изплатени през юли са от неусвоени средства от предходното тримесечие. Това излиза наяве от стенограмата на съвещанието на Надзорния съвет, извършено на 4 юли.

„ За първо тримесечие сме написали, че 135 лечебни заведения са формирали негативен механизъм в размер на 18 млн. лева и остават 21 млн. лева неусвоени от 40-те млн. лева, като за второто тримесечие 48 млн. лева са негативния механизъм. Имаме излишък от предходното тримесечие 21 млн. лева От това тримесечие имаме неусвоени 19 млн. лева или общо 40 млн. лева, които на процедура са в стойностите на параметрите на неусвоените и 8 млн. лева предлагаме от тези, които са 67 млн. лева раздадени от предходната година, като задатък към лечебните заведения. Допълнително за изясненост представихме таблички “, споделя вр. и. д. шеф на НЗОК доктор Йорданка Пенкова.

По думите й досега за първата половина на годината са разходвани 1, 559 милиарда лева „ За вторите шест месеца по бюджета на НЗОК 2023 остават 1, 550 милиарда лева „ Тези 48 млн. лева, като ги понижим в този момент, които би трябвало да изплатим в юли, тъй като не успяхме да ги изплатим в юни, оставащите средномесечно до края на годината са по 250 млн. лева за болнична помощ “, споделя още доктор Пенкова.

Тя добавя, че е изцяло реалистично системата да се оправи с тези параметри, защото предходната година една огромна част от запаса е бил освободен в края на годината за болнична помощ.  Допълнително от преизпълнение на приходите 20 млн. лева също са били ориентирани към болнична помощ. Отделно от това през предходната година един път цените на клиничните пътеки са били увеличени през май месец с 22% и през месец септември с 8%. Д-р Пенкова също по този начин счита, че тази година би трябвало да се прибавят средства от запаса и акцентира, че това виждане също се споделя и от ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ Както е заложено в проектозакона за бюджета, методиката за систематизиране на запаса би трябвало до един месец от приемането на бюджета да бъде одобрена от Надзорния съвет. Искам да уточня, че тази година са по-силни месеците в болнична помощ, тъй като предходната година първите три месеца бяхме в Коронавирус обстановка. След това до момента в който се успокоят здравноосигурените и да се осъществят отсрочените планови действия в болнична помощ, по тази причина показателни са последните месеци на предходната и тази година за разноските в частта болнична помощ “, изяснява и. д. шефът на НЗОК.

По време на съвещанието надзорниците са взели решение и да отсрочат разглеждането на предложение на проф. Станимир Сираков от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ за нарастване на средствата, които фондът заплаща за характерни медицински консумативи – койлове, при неврорентгенологични интервенции при мозъчни аневризми с 30% заради инфлацията. В момента сумата, който покрива фондът е 30 000 лева за койл, а по-голямата част от тези заболели, само че не всички, се лекуват в това лечебно заведение. Надзорниците считат, че е редно да бъдат показани точни планове от всички лечебни заведения – общо 6 в страната, които да стимулират тъкмо този размер на нарастване – 30%. Според и. д. шефа на касата доктор Пенкова, в случай че се одобри това равнище, за идната година ще са нужни още към 16 млн. лева допълнително за този разход.

Членът на Надзорния съвет доктор Иван Кокалов предлага при последващо разискване да се поправя спецификацията на тези произведения и да се заложат 15-16 млн. за идната година. Председателят на Надзора доцент Михаил Околийски също показва мнение, че при разискването на спецификацията за идната година би трябвало да се вземат поради всички условия, които оказват въздействие върху цената на тези скъпоструващи консумативи. 

С цялостния текст на стенограмата можете да се запознаете .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР