48-ото Народно събрание още не е конституирано, но разделението на

...
48-ото Народно събрание още не е конституирано, но разделението на
Коментари Харесай

Парламентът вече демонстрира разделение: 4-ма се борят за председател

48-ото Народно заседание още не е конституирано, само че разделянето на партиите в него към този момент е очевидно. Първото тържествено съвещание ще е на следващия ден, като на него по традиция би трябвало да бъде определено и управление - от ръководител и заместник-председатели. Но става известно, за президиума като пръв измежду равни, ще се борят цели четири кандидатури.

По традиция партията, спечелила най-вече гласове на изборите получава председателското място, а останалите обединения имат зам.-председатели. Така от ГЕРБ издигнаха за поста юристът, някогашен основен секретар на Министерския съвет (до аферата " Костинброд " ) и някогашен министър на превоза - Росен Желязков. Предложиха и заместител - Росица Кирова, която бе кадър на " ИТН ", само че бе изключена, откакто се повози в джипа на Бойко Борисов. Кирова бе заместител на Народно събрание и в предишния парламент.

Макар в началото от " Продължаваме промяната " да бяха декларирали, че ще спазят традицията и ще повдигнат претендент единствено за зам.-председателския пост, в неделя от Националния съвет на партията пристигна друго решение: Политическа партия издига Никола Минчев. Минчев бе ръководител на 47-ото Народно събрание, като бе свален от поста от така наречен ново болшинство - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ". След отстраняването му шефското място зае Мирослав Иванов от Политическа партия, само че като и.д. - до избора на нов ръководител. Партиите в Народно събрание обаче, включително тези, които смъкнаха Минчев, а след това и гласоподаваха вота на съмнение на кабинета " Петков ", по този начин и не направиха номинации.

Очакването тогава бе, че Българска социалистическа партия може да предложи Кристиан Вигенин за поста. Което обаче ще направи в този момент. Бившият министър на външните работи в кабинета " Орешарски " бе заместител на ръководителя и в минали издания на Народното събрание, в това число на 47-ото, като нееднократно е показал качествата си да успокоява залата, както и положително познаване на парламентарните процедури.

" Възраждане " също желае да има началник на Народното събрание, въпреки да е в изолираност от останалите обединения и поддръжка няма да получи. Партията предлага депутата си Петър Петров.

Преди избора на ръководител, депутатите би трябвало да одобряват процедурните правила за това.

Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък " нямат свои номинации. Очаква се Движение за права и свободи да съблюдава традицията, като поддържа претендента на ГЕРБ. Засега има податки, че партията на Стефан Янев ще стори същото, а от ДБ ще дадат глас за номинацията на досегашния си съдружен сътрудник Политическа партия. " Възраждане ", която с изключение на в изолираност е и в самоизолация, ще поддържа единствено личния си претендент, разгласи водачът й Костадин Костадинов.

Това първо гласоподаване се явява и самобитен тест за групите по ползи в Народно събрание. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " събират 182 гласа, 170 и без хората на Янев - задоволителни за избора на Росен Желязков.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР