48% от българите споделят мнението, че кабинет между първите две

...
48% от българите споделят мнението, че кабинет между първите две
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: 48% от българите искат правителството да остане, макар то да не е идеално

48% от българите споделят мнението, че кабинет сред първите две политически сили не е съвършен, само че е най-хубавият от вероятните разновидности. Това сочат данните от периодическия мониторинг на „ Алфа Рисърч “, извършен в интервала 20-26 юни.

14% считат, че държавното управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е изменничество към личните им гласоподаватели, а 13% - че то е нездравословно за страната. Зад общото ръководство застават 77% от априлските гласоподаватели на ГЕРБ, 76% от тези на ПП-ДБ, над 40% от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота.

Политически настройки и доверие в институции и партии

Правителството стартира активността си с утвърждение от 20%, отрицание от 37% и 43% неутрално отношение. По-благоприятен е стартовият персонален рейтинг на премиера Николай Денков - 26% позитивни, 30% негативни и 44% неутрални оценки.

Снимка: Алфа Рисърч

Нагласите към другите два центъра на власт в страната – Народното събрание и президентската институция - също са наранени от отрицателна наклонност. 49-ото Народно заседание стартира работа с рекордно ниска оценка. Едва 8% от българите правят оценка позитивно активността му, 53% - негативно, 39% - без мнение.

Президентът Румен Радев резервира най-високо доверие всред институционалните представители, само че рейтингът му ерозира доста след общественото опълчване на образуването на постоянно държавно управление.

За първи път отношението към президента е мощно поляризирано, поддръжката – разколебана, а персоналният му имидж с отрицателен тренд - 33% позитивно, 32% негативно и 35% неутрално.

Относно настройките към партиите ГЕРБ губи малко под 2 пункта и сега се употребява с поддръжката на 25,1%.

При ПП-ДБ отливът е малко под 5% и заемат втората позиция с 20,2%.

Снимка: Алфа Рисърч

„ Възраждане “ резервира трета позиция в желанията на гласоподавателите с поддръжка от 15,4%.

Симпатизантите на Движение за права и свободи са в границите на всекидневно в неизборна конюнктура ниво от 12,6%. Подкрепата за Българска социалистическа партия също е идентична с тази от последните избори – 8,8%. „ ИТН “ (ИТН) печели евентуалния избор на 4,1% от гласоподавателите.

За момента не се обрисува нов важен състезател на политическия терен.

Доверие в политическите персони

Бойко Борисов обаче съумява да резервира персоналния си рейтинг (20,5% позитивно и 55,6% негативно отношение) и поддръжката на болшинството гласоподаватели на ГЕРБ.

Доверието към Христо Иванов нараства от 14,5% до 16,9% (46,1% недоверие), към Атанас Атанасов от 8,3% до 11% (49,3% недоверие), към Владислав Панев се резервира в границите на 9,8% (39,5% недоверие).

Снимка: Алфа Рисърч

Одобрението за водачите на Политическа партия бележи лек спад и все още Кирил Петков получава 15,9% позитивни против 58,5% негативни оценки, а Асен Василев – 16,5% позитивни против 53,6% негативни оценки.

Доверието към Костадин Костадинов е 15,1%, само че той е измежду водачите, регистриращи едни от най-високите равнища на съмнение – 59,6%.

Снимка: Алфа Рисърч

Доверието в водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е 11,2% против 53,8% съмнение. Одобрението за водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е 13,1%, а водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов – 12,5% утвърждение против 51,7% отрицание.

Снимка: Алфа Рисърч

Ниският заем на доверие към към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев дефинира и лимитираният му персонален капацитет като претендент политик - 3% против 82%, които не биха се доверили на водена от него партия.

Нагласи за локалните избори

До локалните избори през есента остават малко над три месеца. Националното изследване не е представително за обособените общини, където настройките изискват независими изследвания.

Забелязва се мощна поляризация по оста „ последователност или смяна в локалната власт “ – 41% от имащите право на глас биха предпочели в тяхната община да продължи да ръководи сегашния кмет, а 49% са за избор на нов.

Снимка: Алфа Рисърч

Жителите на огромните градове показват преобладаващо предпочитание за нови лица в ръководството, до момента в който в по-малките общини благосклонностите са на страната на актуалните кметове. Предизвикателствата пред новите лица са свързани с по-ниската им известност, а пред настоящите кметове – с възможна протестна вълна на втори тур, означават социолозите.

Противоречиви са и разбиранията за това дали градоначалникът би трябвало да бъде партиен или самостоятелен претендент. „ За “ партиен претендент са 45%, а „ за “ самостоятелен политически - 39%. Близък до президента Румен Радев градоначалник биха подкрепили 7%, което евентуално значи, че в случай че се осъществя хипотезата за президентски претенденти за кметове, те евентуално ще играят като „ самостоятелни “.

Политическите претенденти за кметове са желани от симпатизантите на партиите, показани във властта на локално или национално ниво – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Зад самостоятелните претенденти застават в преобладаващата си част последователите на Има Такъв Народ и „ Възраждане “, а гласоподавателите на Българска социалистическа партия остават поляризирани.

Настоящото проучване е извършено в интервала 20-26 юни от „ Алфа Рисърч “, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР