48-годишният турски предприемач Айхан Йозтюрк, който е с увредено зрение,

...
48-годишният турски предприемач Айхан Йозтюрк, който е с увредено зрение,
Коментари Харесай

Изобретиха интелигентен бастун за незрящи

48-годишният турски бизнесмен Айхан Йозтюрк, който е с повредено зрение, е изобретил образован бял бастун, наименуван „ Netgör ", което значи „ Ясен взор ".

Йозтюрк изгубил зрението си, когато бил на 20-тина години. Изобретеният от него бастун оказва помощ на хората с увреждания да се ориентират по по-независим, безвреден и комфортен метод, оповестява вестник „ Сабах ".

В гимназията Айхан Йозтюрк е диагностициран с пигментозен ретинит (RP), рядко генетично заболяване, което предизвиква загуба на зрение, и последователно губи зрението си в границите на четири години. След като приключи образованието си, Йозтюрк желал да въодушеви хората с повредено зрение и стартира да основава артикули, които да обслужват слепите в неговата работилница в Истанбул.

Йозтюрк описа своята история пред Анадолската организация: " Когато очите ми последователно потъмняха в продължение на четири години, изгубих способността си да виждам. През това време неизбежно претърпях тежки моменти. Мислех, че съм единственият човек със зрителни увреждания в света. Но след прочут интервал от време започнах да имам вяра, че образованието преодолява всяка спънка. Получих образование в доста области като математика, осведомителни технологии, писане и занаяти в рехабилитационните центрове в Истанбул. И видях чисто нов свят там. "

Осъзнавайки, че има многочислени софтуерни дефекти при общоприетите бели бастуни, Йозтюрк взема решение да създава бели бастуни с локални софтуерни запаси, защото оборудването от чужбина е много скъпо за локалната общественост с повредено зрение в Турция.

Йозтюрк, който приспособява белите бастуни, създадени в чужбина за турския пазар със личен дизайн, сподели, че бастунът понижава риска от произшествия за хора със зрителни увреждания.

" С образован бял бастун хората с повредено зрение могат умерено да се разхождат по пътища с жълти линии в страната с минимални неточности. Създадох собствен личен дизайн, като направих бастуна от пет елементи, до момента в който нормално са с четири. Обикновено има въртящ се уред на върха на бастуна и това е уред, който не е бил употребен до момента в Турция. Той е съществувал в по-технологично развити страни по света. Аз го проектирах и вкарах в нашата страна. "

Айхан Йозтюрк през 2010 година основава завод, в който създава Netgör и оттогава дава бастуни с съвременни технологии за хора с повредено зрение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР