4664 души са регистрирани като бездомни през изминалата 2022 г.,

...
4664 души са регистрирани като бездомни през изминалата 2022 г.,
Коментари Харесай

4600 души са регистрирани като бездомни през 2022 г., на 3800 е предложена помощ от АСП - Общество

4664 души са регистрирани като бездомни през миналата 2022 година, като след " прибавен самостоятелен метод по отношение на всеки съответен случай ", прилагане на обществени услуги е препоръчано на 3840 души. 

Това излиза наяве от отговор на Агенция " Социално подкрепяне " след питане, изпратено в началото до Министерството на труда и обществената политика и пренасочено от министерството към АСП. 

Преди седмица от, че " в Министерството на труда и обществената политика не е създавана желаната информация, във връзка с данни за съществуването на публична статистика за броя на бездомните хора в България и министерството няма данни за нейното местоположение ". Оттам пренасочиха въпроса за публична статистика за подадените сигнали за бездомни към АСП. 

Стана ясно и че данни за броя бездомни няма, само че дефиницията е налице: хора, " които не имат личен или съсобствен жилищен парцел на територията на цялата страна и са останали без заслон заради случайно зародили условия, както и лицата, избрали бездомността като метод на живот ". От нея може да се заключи, че и обитаващите противозаконни постройки ще се окажат бездомни. А също избягалите поради домашно принуждение.

От Агенцията за обществено подкрепяне в този момент дават отговор, че обработват и управляват такива данни.

Регистрирани са общо 4664 случая на бездомни лица през 2022 година. Спрямо всеки съответен случай е прибавен самостоятелен метод, вследствие на което на 3840 лица е препоръчано използването на услуги:
социални услуги – 2988 бр.; здравни услуги – 437 бр.; други (храна, настаняване в социални/общински жилища, финансова поддръжка, ориентиране към Бюро по труда и др.) – 415 бр.
Броят на бездомните лица, възползвали се от препоръчаните подкрепящи ограничения, е общо 3417:
социални услуги – 2734 бр.; здравни услуги – 371 бр.; други (храна, настаняване в социални/общински жилища, финансова поддръжка, ориентиране към Бюро по труда и др.) – 312 бр.
Бездомните лица, отказали прилагане на препоръчани услуги, са общо 123 бр.

Попитахме и каква е процедурата при подаване на сигнал за бездомно лице. От АСП дават отговор, че при приемане на сигнал се " подхващат дейности в незабавен порядък за изследване, за да се установи фактическата обстановка, в която се намира лицето ".

Служителите правят дейности по изследване, консултиране и ориентиране към съответни подкрепящи ограничения, съгласно спецификата на всеки обособен случай.

Ако бездомният изиска да употребява обществени услуги неотложно се изготвя предварителна оценка на потребностите, с която се прави ориентиране за прилагане на подобаващи обществени услуги, изясняват от АСП и прибавят, че е значимо да се означи, че услугите се дават според желанието и персоналния избор на лицата.

Агенцията за обществено подкрепяне изяснява още, че профилираните обществени услуги, предопределени предпочитано за лица без заслон, са: " Център за краткотрайно настаняване ", в който настаняването се прави за период до 3 месеца  в границите на календарната година и " Приют ", в който е планувана опция за престояване през избрана част от денонощието (от 17.00 ч. на настоящия ден до 10.00 ч. на идващия ден) .

В взаимозависимост от откритите самостоятелните потребности на всяко лица могат да се предложат и други услуги, включително и такива за дълготрайно престояване, заключват от АСП.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР