46-годишният родопчанин Васил Байрактаров, който от 22 години живее и

...
46-годишният родопчанин Васил Байрактаров, който от 22 години живее и
Коментари Харесай

Емигрант от Чикаго дари 1 000 000 лева на родното си село

46-годишният родопчанин Васил Байрактаров, който от 22 години живее и работи в Чикаго, подари над 1 милион лв. за построяването на парк за спорт, отдих и туризъм в родното си село Црънча, което е на 18 километра южно от град Доспат и на 30 километра югоизточно от град Гоце Делчев. То попада в историко-географската област Чеч. Новата облага за близо 600-те поданици бе тържествено открита на събора на селото на 17 юни, оповестиха от Община Доспат.

Паркът е построен върху личен парцел на Васил Байрактаров и се простира върху повърхност от 6 декара. Намира се на към 400 метра от края на Црънча по посока Скалето.

В него има мини футболно игрище с изкуствена трева, стадион за тенис и волейбол, който също с изкуствено покритие, многофункционална сцена с обща повърхност от 30 квадратни метра, детска площадка, барбекю с лятна и зимна част. Има и издигната чешма с четири чучури. Равномерно на разнообразни места в парка са инсталирани 32 пейки. Изграден е и независим хигиеничен възел. Правят усещане зелените площи и още други площадки завършени с пъстър трошен камък, а методите са направени с паваж.

" Васил реши да направи и остави нещо трайно в родното си село. Идеята се роди преди към година ", сподели кметът на Црънча Недко Хаджиев.

 

На изток около скалните забележителности на селото минава различен път, прокаран от емигранта, който води към остарялото шосе за благоевградското село Ваклиново. От парка се разкрива живописна панорама към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Той може да се употребява непрекъснато, защото са сложени 64 лампи. Дори учениците ще могат да организират част от игрите си в образователните стратегии тук. Училището в Црънча е предпазено и в него учат 28 деца, само че няма такава добра база, добави Хаджиев.

 

46-годишният Васил Байрактаров е роден, израснал е и е учил в селото, като даже по непрекъснат адрес към момента се води гражданин на родопското село. Паркът е направен в памет на татко му Рамиз, умрял преди 2 години. Затова и на построената в него чешма има плоча със фотографията му, както и с облика на брачната половинка му Емине. 

Преди 22 години синът им, който приключил езикова гимназия, а по-късно учил в УНСС, отпътувал за Съединени американски щати. Васил се открил в Чикаго, като в началото бил водач на камион. След това почнал да купува лични камиони, до момента в който съумял да придобие огромен автопарк със стотици ТИР-ове. Освен бизнес в превоза и логистиката Байрактаров развива сполучливо ползите си и в региона на недвижимите парцели.

" Пари има доста по света, само че те отиват постоянно в огромните центрове. Така е и в България. В региони като родния ми Чеч не се влага. Здравеопазването е надалеч, на най-малко час и половина път. Затова и междинната дълготрайност на живот е ниска. Хората там са откровени и отрудени, желаех да ги развеселявам ", споделя 46-годишният мъж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР