4550 лв. обезщетение трябва да заплати община Велико Търново на

...
4550 лв. обезщетение трябва да заплати община Велико Търново на
Коментари Харесай

4550 лв. обезщетение за дете, нахапано от бездомно куче в Дебелец

4550 лева обезщетение би трябвало да заплати община Велико Търново на фамилията на малолетния Виктор К., който на 30 юли 2016 година бил ухапан от бездомно куче в гр. Дебелец. Решението на магистратите е дефинитивно и е влезнало в действие, оповестява velikotarnovo.utre.bg.

Преди близо година и половина детето, прибирайки се към дома, било последвано от няколко нападателни безстопанствени кучета, като едно от тях го нападнало и го ухапало в региона на лявата подбедрица. Кучето било огромно, черно на цвят, без каишка на врата. Детето се уплашило и със мощно кървяща рана се прибрало в дома си. Родителите незабавно го откарали в Спешното поделение във Велико Търново, където раната била обработена и сложена ваксина срещу тетанус. Наложило се да посети и Инфекциозно поделение, където била извършена имунизация срещу бяс. В резултат на ухапването детето претърпяло болки и премеждия, развило боязън от кучета, тормозило се да върви единствено на учебно заведение. Наложило се и провеждането на консултация със психолог.

Ответникът по делото Община Велико Търново е оспорил предявения от родителите на потърпевшото дете иск за 5 750 лева с претекста, че не се открива несъмнено, че ухапването е породено от безстопанствено куче. Назначената съдебно-психиатрична експертиза обаче посочила, че признаците в държанието и положението на детето допускат, че травматичните му прекарвания не са отзвучали и все още. Затова магистратите осъждат община Велико Търново да заплати на фамилията на потърпевшия 4500 лева неимуществени и 50 лева имуществени вреди, както и сумата от 1167 лева, представляваща направени по делото разходи за държавна такса, хонорари за движимости лица и адвокатски хонорар.

Решението е доказано от две правосъдни инстанции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР