45 млн. лв. от националния бюджет ще бъдат насочени за

...
45 млн. лв. от националния бюджет ще бъдат насочени за
Коментари Харесай

45 млн. за обезщетения в образованието

45 млн. лева от националния бюджет ще бъдат ориентирани за компенсации в просветителната система, реши държавното управление. Те се изплащат при преустановяване на трудовите правни отношения със заети в държавни и общински учебни заведения и детски градини.

40 млн. лева от отпуснатата сума са разчетени за тази цел в централния бюджет. Към тях се прибавят още 5 млн. лева поради нараствания брой на чиновниците, придобили право на пенсия, и нарасналите заплати на учителите и непедагогическия личен състав, което подвига размера на компенсациите.

Гласуваните през днешния ден 45 млн. лева за компенсации ще бъдат пренасочени от националната стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта ".

За идната образователна 2022-2023 година нейният бюджет е 90 млн. лв., като до края на 2022 година ще бъдат изплатени единствено половината от тях.

Според разпоредбите на програмата учебните заведения получават предплатено 50% от сумата, за която са кандидатствали, а останалите пари се изплащат след привършване на дейностите въз основата на в действителност направените разноски.

Тъй като програмата се извършва до 14 септември 2023 година, втората половина от средствата ще бъде нужна през идната календарна година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР