44 висши училища и университети няма да проведат учебни занятия

...
44 висши училища и университети няма да проведат учебни занятия
Коментари Харесай

44 университета затварят символично врати в знак на протест

44 висши учебни заведения и университети няма да проведат образователни занятия на 20 май в символ на митинг против " потъпкването и слагането в ъгъла на значимостта на образованието и науката ".

Поводът за напрежението бяха изчезналите средства за гласуваните преди два месеца покачвания на заплатите на преподавателите. Промените бяха прокарани от ГЕРБ в Закона за висшето обучение, в това време ротацията на постоянното държавно управление беше провалена, а нарастването беше " завещано " на служебното държавно управление.

В митинга вземат участие някои от най-големите български висши образователни заведния, в това число Софийския университет, УНСС, и други

Всички изпити и планувани публични събития на 20 май ще се проведат по график, само че преподавателите няма да организират образователни занятия.

" За нас е значимо за българското общество да стане ясно, че висшите учебни заведения не стачкуват само за средства за трудови хонорари, а за съблюдаване на Закона за висше обучение. Държавата нарушава личните си правила. Изпълнителната власт не желае да извърши решенията на законодателната власт ", се споделя в позицията на Съвета на ректорите, който взе решението за протестната акция.

Решението за индексиране на заплатите с 39 млн. лева от служебното държавно управление е " първа, само че незадоволителна стъпка в вярната посока ", афишират ректорите.

" Това са пари, които са планувани за висшето обучение още в края на предходната година и е необяснимо тяхното закъснение до степен, да се постанова да ги пожелаваме по подобен метод ", споделят още те.

Останалите им претенции са:
осъществяване на условието за закрепени минимални и междинни хонорари на преподавателите по отношение на междинната брутна заплата за странатасреща с всички нови парламентарни групи след изборите на 9 юни
" При несъблюдение на тези наши претенции заявяваме, че ще ги отстояваме посредством стъпаловидни митинги, които могат да доведат до неспособност да стартира новата образователна година в българските университети ", афишират те.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР