44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им

...
44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им
Коментари Харесай

Когато децата ти онемеят от страх: израелец и палестинец разказват

44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им деца в Нир Ам - израелски кибуц директно на границата с Ивицата Газа. През последните дни регионът от време на време е бил обстрелван с ракети, споделя Алон пред сътрудниците от АРД, които са се свързали с него посредством видео-конферентна връзка по телефона.

Когато до къщата ти падат бомби

" Имаме най-вече 12 секунди време да се укрием в най-близкия бункер ", изяснява Алон и демонстрира по телефона опустошенията в близост: наоколо се е взривила ракета, на всички места по земята са разхвърляни детски играчки. За благополучие намиращата се там детска градина е била затворена.

А другояче кибуцът, в който живеят, е едно в действителност прелестно място - слънце, палми, зеленина. " Наричаме това място 95-процентов парадайс. Защото в 95 % от случаите тук в действителност е парадайс - красиво, зелено, умерено. В момента обаче сме в другите 5 %. ", споделя Алон.

Колегите от АРД са разговаряли и с Махмуд Абу Катер. 47-годишният палестинец е неврохирург. Завършил е медицина в Германия, сега е основен доктор в болничното заведение Шифа в град Газа. Живее със фамилията си в еднофамилна къща в южния завършек на Ивицата. Пред АРД мъжът споделя, че в никакъв случай няма да не помни, когато единствено на 800 метра от къщата им падали бомби.

" Това бяха най-ужасните три дни от живота ми. Досега не бях преживявал нещо толкоз ужасно. Децата бяха онемели от боязън. Всичко това ще остави трайни следи, децата доста мъчно го понасят. Не стопират да плачат, от боязън се изпускат в гащичките си ", споделя Махмуд.

Два свята

Израелецът Алон и палестинецът Махмуд - двама мъже от двете страни на барикадите. И двамата акцентират, че нямат никакви проблеми със съседите от другата страна на границата. На въпрос какво обръщение желаят да насочат към хората от другата страна, Алон приканва жителите на Ивицата Газа да се надигнат против Хамас, а не против Израел. А палестинецът Махмуд поучава израелците да се погрижат за по-бърз завършек на ерата на настоящия израелски министър председател: " Нетаняху въвлича народа си в една война, която в действителност не трябва да я има ", споделя Махмуд.

Двамата мъже живеят единствено на няколко километра един от различен, само че населяват разнообразни светове. А в действителност желаят едно и също: да живеят в мир с хората от другата страна.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР