42-годишният Кирил Петков е начело на българското правителство от декември

...
42-годишният Кирил Петков е начело на българското правителство от декември
Коментари Харесай

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

42-годишният Кирил Петков е отпред на българското държавно управление от декември 2021 година Твърдо проевропейски надъхан центрист, той би трябвало да се оправи с намерено промосковски съдружен сътрудник и президент, до момента в който Русия разгласи във вторник, 26 април, че прекратява всички доставки на газ в възмездие за отхвърли на България да заплати на " Газпром " в рубли. В изявление за френския ежедневник Le Monde българският министър председател пази отхвърли си да заплаща съветския газ в рубли и приканва Европейски Съюз за помощ в икономическия му спор с Кремъл. News.bg разгласява изявлението със съкращения.

LE MONDE: Русия фактически ли прекъсна доставките на газ за България?

КИРИЛ ПЕТКОВ: Да, газът е спрян от 9 часа сутринта в сряда, 27 април. Бяхме известени предния ден.

LE MONDE: Колко дълго можете да издържите?

К. ПЕТКОВ: Имаме директни запаси за повече от месец, при изискване че няма смяна на събитията. Но чакаме да приключим построяването на новия интерконектор с Гърция до края на юни. Имаме и обща тактика с Европейската комисия за закупуване на полутечен газ.

Всъщност би трябвало да действаме дружно и да действаме бързо, тъй като няма да отстъпим. Никой няма право едностранно да трансформира изискванията на контракта. Ако се поддадем, това ще е първата цепнатина в европейското семейство, а България няма да е повода за тази цепнатина.

LE MONDE: Каква помощ очаквате от Европейския съюз?

К.ПЕТКОВ: По-конкретно, чакаме помощ за приемане на газ от Азербайджан допустимо най-скоро. Планираме и взаимни покупки на полутечен природен газ. Очакваме обединен отговор от всички европейски страни. Силни сме в единството си, а не в различията си.

LE MONDE: Германия е срещу обща политика за закупуване на газ, желаете ли Берлин да промени позицията си?

К. ПЕТКОВ: Искаме от Берлин да ни поддържа мощно, да каже, че е недопустимо да се заплаща в рубли и че никой няма право да трансформира едностранно контракт.

LE MONDE: Според вас за какво точно България (заедно с Полша) беше нарочена за цел от " Газпром "?

К. ПЕТКОВ: Мисля, че е поради графика на заплащанията. Ние първи платихме и отказахме да платим в рубли. Мисля, че други европейски страни ще последват. Въпреки това имаме и необикновено нападателен съветски дипломат в София. Тя въобще не е почтена да бъде посланик, а нападателните й вътрешни връзки също може да са съдействали за това.

LE MONDE: Смятате ли, че Русия се пробва да дестабилизира вашето държавно управление?

К. ПЕТКОВ: Сигурен съм, че съветските управляващи въобще не харесват нашето държавно управление и биха желали да чуят повече проруски позиции в София. Самите те споделиха, че ще се радват, в случай че други хора заемат постовете ни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР