40-годишният Павел Лернер, изпълнителен директор на популярната борса за Bitcoin

...
40-годишният Павел Лернер, изпълнителен директор на популярната борса за Bitcoin
Коментари Харесай

Бившата съветска държава, която се превърна в Дивия Изток на криптовалутите

40-годишният Павел Лернер, изпълнителен шеф на известната борса за Bitcoin Exmo Finance излиза от офиса си в деня след Коледа, когато е похитен от маскирани въоръжени мъже . 48 часа по-късно водещият съветски блокчейн специалист е освободен, откакто заплаща милиони долари откуп в биткойни от цифровия си портфейл.

Новината за отвличането му шокира международната криптообщественост и даже аргументи къс спад в цената на Bitcoin. Но отвличането беше единствено едно от бързорастящия лист със събития, които потресоха процъфтяващата криповалутна промишленост на Украйна - сцена, която се простира в необятна сива зона сред законното и изцяло противозаконното.

В зимата на украинското криптонедоволство не минава нито седмица без вест за нахлуване над интервенции за копаене на криптовалути - система, при която бързи процесори вземат решение комплицирани математически уравнения, преди да удостоверят преводите на блоковите вериги и да бъдат възнаградени с криптовалути.

В началото на предишния месец украинската полиция нахлу в завода за полупроводници " Квазар " в Киев, конфискува компютърно съоръжение за над 4 млн. $, употребявано за рандеман на криптовалути, в това число 1000 видеокарти и 1500 твърди дискове.

 Украйна е превзета от манията по криптовалутите
Източник:

Украйна е превзета от манията по криптовалутите

Властите настояват, че полицията е разкрила детайлности за сметки в съветски банки по време на нахлуването, а облагите от минните интервенции са били употребявани за финансиране на сепаратистките райони Донецк и Луганск.

" Валута, която е публично неразрешена в Украйна, е била употребена за закупуване на военно съоръжение, оръжия и муниции за противозаконните въоръжени групировки ", съобщи зам.-главният прокурор на Украйна Анатолий Матиос.

Нападението идва единствено един месец откакто въоръжени мъже от украинските служби за сигурност нахлуха в офисите на основания в Одеса ForkLog - водещ новинарски уебсайт за блокчейн на съветски език - конфискуваха компютрите и твърдите дискове, потвърждавайки без никакви доказателства, че устройствата се употребяват за нелегално изпращане на криптовалути на сепаратистите в Донбас.

Главният редактор на ForkLog Анатоли Каплан съобщи, че измамници са трансферирали биткойни на стойност 800 000 $ от негови цифрови портфейли в анонимни сметки. " Бях сигурен, че Украйна ще се трансформира в източноевропейско безвредно леговище за блокови планове и криптовалути. Бях доста доверчив и бързо се оказа, че бъркам ", споделя той.

Как Украйна, която се гордее с това, че е една от най-прогресивните страни на някогашния Съветски съюз, се трансформира в Дивия Изток на криптовалутите?

Една от главните аргументи е, че криптовалутите и копаенето им съществуват в юридически сива зона, а полудялото и параноично държавно управление на Украйна (което гледа на всичко през обектива на войната с Русия) се бави с приемането на нужното законодателство.

Съседен Беларус - от време на време именуван " Северна Корея на Европа - легализира криптовалутите и първичните монетни предлагания през декември и освободи от налози копаенето за интервал от 5 години, в опит да ускори своя разрастващ се IT бранш.

 Беларус легализира Bitcoin и останалите криптовалути
Бивша руска република легализира Bitcoin и останалите криптовалути

Страната либерализира стопанската система си, чака непознати вложители

Дори властническа Русия, известна с враждебността си към нерегламентирания интернет, готви закон (очаква се да бъде признат през март), който ще узакони криптовалутите, ще даде на миньорите специфични квоти за сила и ще ги освободи от налози за 2 години.

По-малките някогашни руски страни също се включиха в криптопарада, като Армения и Грузия се надяват да легализират криптовалутите, първичните предлагания и копаенето по-късно тази година.

В Украйна е тъкмо противоположното - някои държавни чиновници гледат на криптовалутите като опасност за сигурността, а не като допустима изгода за стопанската система. Службите за сигурност в страната се притесняват - без да дават никакви съответни доказателства до момента - че цифровите валути се употребяват за финансиране на " сепаратистите на изток ".

" Липсата на регулация значи, че криптовалутите се употребяват за финансиране на тероризма, изключително в окупираните територии на Украйна ", съобщи в скорошно изказване Министерството на вътрешните работи на страната.

Украйна сътвори работна група за контролиране на криптовалутите едвам в края на януари, със задачата да изследва технологията блокчейн и да предложи съответното законодателство, в това число легализирането и данъчното облагане на копаенето.

Но към момента никакви законопроекти не са импортирани в Народното събрание. За разлика от съседите й, позицията на Украйна за криптовалутите към момента е загадъчна. В дълго чакано изказване Държавната работа за финансов мониторинг при започване на март съобщи само, че измененията в правния статут на криптовалутите се чакат " скоро ".

Беззаконие и лакомия

 Снимка 344572
Източник:

Размитият юридически статут на криптовалутите насърчи беззаконието и алчността. Без да се тормозят от държавен напън, службите за сигурност на Украйна работят твърдо против копачите, конфискуват оборудването им, а съгласно някои даже крадат криптовалутите им. В последното за момента безредие украинските служби иззеха съоръжение за 4 млн. $ от завода за полупроводници Kvazar в столицата Киев.

Предвид цената на Bitcoin, която доближи 20 000 $ в края на предходната година, а държавните заплати в Украйна останаха под 500 $ на месец, не е чудно, че някои завистливи държавни артисти мощно желаят да вземат участие в схемата.

Службите пуснаха видео, в което се твърди, че иззетото минно съоръжение ще бъде продадено на държавен търг, само че без да загатват милионите долари в криптовалута, които миньорите настояват, че са били откраднати от тях.

Организираните незаконни групи и други престъпни герои също се възползват от правния вакуум и интензивно се насочват към доходоносната блокчейн промишленост на страната.

" Ловният сезон за Bitcoin в Украйна е открит. Хилядите хора, които копаят виртуални пари в Украйна, би трябвало или да знаят, че са предпазени от закона, или съществено да се замислят дали си коства риска да вършат подобен бизнес тук ", предизвести англоезичният Kiev Post в скорошна публикация.

Удар против IT бранша

 Снимка 344628
Източник:

Това двойно нахлуване против процъфтяващата блокчейн промишленост на страната основава рисков казус и може да задуши сполучливата IT промишленост в някогашната руска република. Украйна има повече от 100 000 софтуерни разработчици и е четвърта в света по брой на IT експертите след Съединени американски щати, Индия и Русия. Бързо разрастваща се IT промишленост на страната има над 4 милиарда $ доходи през предходната година, формирайки съвсем 10% от Брутният вътрешен продукт на Украйна.

Украинците също са в челните редици на криптореволюцията със стотици започващи компании в региона на технологията блокчейн. Провеждат се многочислени блокчейн конференции и срещи на запалянковци в огромните градове в страната. В някои заведения за хранене в Киев даже може да си платите сметката в криптовалута.

В страната има повече от 5000 денонощни банкомата и кеш терминала, с които хората могат да разменят пари в брой за Bitcoin. Дори украинското държавно управление приказва за преместването на известните си търгове на държавна благосъстоятелност върху блокчейн, което ще ги направи обществени и изцяло транспарантни.

Късогледото държавно управление на президента Петро Порошенко, което наподобява е концентрирано само върху обезпечаването на успеха си на президентските избори през 2019 година, би трябвало да усъвършенства дейностите си или рискува да провали криптодвижението в страната. В близко бъдеще би трябвало да бъде признати закони, легализиращи криптовалутите и копаенето им, с цел да се постави завършек на беззаконието.

В противоположен случай Украйна рискува да изостане даже от своите по-малко прогресивни съседи. Не става дума единствено за Русия и Беларус: даже сепаратисткият район Донбас неотдавна разгласи проектите си да последва образеца на Русия и да легализира криптовалутите и копаенето им в близко бъдеще.

Това в действителност би било поетично правораздаване: с многочислените си въглищни мини разкъсваният от войната промишлен Донбас е сърцето на обичайна минна промишленост на Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР