40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен

...
40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен
Коментари Харесай

Националната астрономическа обсерватория Рожен на 40 години

40 години от формалното разкриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО Рожен) се навършват на 13 март 2021 година

През първите си години НАО Рожен е теоретичен астрономически комплекс от три телескопа: повсеместен 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и два по-малки телескопа - 50/70-см Шмит и 60-см Касагрен. Първите наблюдения се правят на фотографски плаки, а на Касегрен телескопа е инсталиран високоскоростен електрофотометър. За първите двадесетина години от работата на обсерваторията са получени над 10 000 фотографии на обекти от Слънчевата система, звезди и звездни купове, отдалечени галакитки и квазари и хиляди спектри на забавни звездни обекти.

С течение на годините в НАО Рожен са въведени първите цифрови CCD камери, които заменят фотографските плаки. Благодарение на съдействието с институт от Обществото „ Макс Планк " с двуканален фокален редуктор се организират фотометрични, поляризационни и спектрални наблюдения. Изработен е нов спектрограф за 2-м телескоп и напълно е актуализирана системата за ръководство на телескопа. През 2005 година е издигната нова кула за безоблачен телескоп и е инсталиран 15-см Лио-коронограф за наблюдения на слънчевата корона и протуберанси. Изграден е център за гости с 30-см телескоп за демонстрационни наблюдения.

През последните години с помощта на финансирането по Националната пътна карта за научна инфраструктута в НАО Рожен стартира интензивно модернизиране и възобновяване на апаратурата за астрономически наблюдения. Бяха доставени нови високоефективни CCD камери за набюдения с телескопите на обсерваторията. Поръчан е и следва да бъде доставен 31-см телескоп за наблюдения на Слънцето, оборудван с нови тесноивични филтри и камера за поляризационни наблюдения. Сключен е контракт за доставка на нов роботизиран 1.5-метров телескоп, който следва да бъде инсталиран през 2022 година Като част от инфраструктурата на НАО Рожен ще бъде построена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктута 2021-2027.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР