40,49% по-ниска цена на газа поиска Булгаргаз. Компанията внесе в

...
40,49% по-ниска цена на газа поиска Булгаргаз. Компанията внесе в
Коментари Харесай

40,49% по-ниска цена на газа поиска Булгаргаз

40,49% по-ниска цена на газа изиска " Булгаргаз ". Компанията внесе в КЕВР заявление за цена за април от 26,21 лева за мегавагчас (без цени за достъп транспорт, данък и ДДС).

В съпоставяне с одобрената за първото тримесечие на 2020 година тя е по-ниска със 17,83 лева, или с 40,49%, се споделя в известието й.

Намалението на цената се дължи на сполучливо завършилите договаряния на “Булгаргаз ” с “Газпром eкспорт ” за предоговаряне на механизма на ценообразуване на доставната цена на природния газ за България.

На 2 март “Булгаргаз ” и “Газпром eкспорт ” подписаха допълнение към контракта за доставка на природен газ, с което беше контрактуван новият механизъм за ценообразуване на доставната цена по хибридна формула, включваща петролна съставния елемент и хъбова индексация (пазарна), която е преобладаваща във формулата.

Преговорите сред двете компании за преразглеждане на цената се организираха при изискванията на „ механизма за преразглеждане на цена “, заложен в уговорките, поети от “Газпром eкспорт ” пред Европейската комисия по антимонополното дело против съветската компания за доставки на газ в Централна и Източна Европа.

Допълнението влиза в действие от 1 март 2020 година, като ценообразуването отсега нататък ще е на месечна база.

Новата формула за пресмятане на цените се ползва ретроактивно, със задна дата, считано от 5 август 2019 година, когато “Булгаргаз ” изпрати на “Газпром eкспорт ” настояването за преразглеждане на цената на газа.

Прилагането на новия ценови механизъм ще докара до разлики в доставните цени по месеци за интервала 5 август 2019 година – 29 февруари 2020 година, както и до образуване на сума за този интервал, която “Газпром eкспорт ” ще възвърне на “Булгаргаз ” ЕАД.

„ Булгаргаз “ ЕАД предприе съответните дейности пред КЕВР, за контролиране и споразумяване на връзките сред публичния снабдител и неговите клиенти за интервала до 31 март 2020 година, във връзка със подписаното с ООО „ Газпром eкспорт “ допълнение към контракт за доставка на природен газ, се споделя в известието на българската компания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР