4 проверки за злоупотреба със евросредства са възложени на КПКОНПИ

...
4 проверки за злоупотреба със евросредства са възложени на КПКОНПИ
Коментари Харесай

4 проверки за злоупотреба с евросредства са възложени на КПКОНПИ от екипа на Кьовеши

4 инспекции за корист със евросредства са предоставени на КПКОНПИ от екипа на Кьовеши.

Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров подписаха Споразумение за съдействие сред прокуратурата и Комисията. Споразумението цели за бъде интензивен процесът на съдействие и продан на информация, в границите на откритите пълномощия на двете институции.

При следствието на закононарушения от компетентността на Екологичен потенциал, които засягат финансовите ползи на Съюза и са осъществени от лица, заемащи висши обществени длъжности, органите на Комисията – дирекция " Противодействие на корупцията ", работят под непосредственото управление на съответния български европейски делегиран прокурор. КПКОНПИ ще дава на Европейската прокуратура цялостна информация за открити корупционни закононарушения.

В съглашението е посочено, че " Комисията осведоми без излишно закъснение Екологичен потенциал за всяко незаконно държание във връзка с което би могла да упражни своята подготвеност ". Европейските прокурори могат да разпореждат на антикорупционната дирекция осъществяването на предварителни инспекции, както и да упражняват надзор в тази тенденция. Предвидено е също, че в хода на към този момент формирани досъдебни производства Екологичен потенциал и КПКОНПИ си взаимодействат по реда на Наказателно-процесуален кодекс и Регламент (ЕС) 2017/1939, като дейности по следствието се възнамеряват взаимно и могат да се разпореждат на чиновници на дирекция " Противодействие на корупцията ".

Освен в наказателното произвеждане, взаимоотношението ще се реализира и при отнемането на нелегално добито имущество. Европейската прокуратура ще уведомява КПКОНПИ посредством ръководителя ѝ за всяко повдигнато обвиняване, което съгласно ЗПКОНПИ постанова образуването на имуществена инспекция. На органите на Комисията могат да се разпореждат и дейности по налагане на запори и възбрани, както и по ръководство на обезпеченото имущество.

Двете институции ще организират и взаимни образования, за повишение на подготовката на прокурори и чиновници на Комисията.

До сегашния миг, преди сключване на Споразумението, на дирекция " Противодействие на корупцията " в Комисията са предоставени от европейски делегирани прокурори 4 инспекции с предмет корист със средства на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР