4 основни правила за безопасно приготвяне на храна. Колкото и

...
4 основни правила за безопасно приготвяне на храна. Колкото и
Коментари Харесай

4 основни правила за безопасно приготвяне на храна

4 съществени правила за безвредно подготвяне на храна. Колкото и вкусно да се окаже ястието, ще бъде неуспех, в случай че бъде отровено. Ето за какво при готвене би трябвало да се съблюдават избрани правила за обработка на храната. Разбира се, продължителността на термичната обработка може да варира, само че има и други неща, които би трябвало да се съблюдават.

Предотвратете отравяне: 4 съществени правила за безвредно подготвяне на храна

Мийте ръцете си постоянно

Преди да се потопите в която и да е рецепта, измийте ръцете си с топла сапунена вода за най-малко 20 секунди – и повторете по време и след готвене, поучава Арчи Магулас, експерт по сигурност на храните в горещата линия на USDA.

4 съществени правила за безвредно подготвяне на храна 28.06.24 03:00  Какво не трябва да вършиме, когато си бръснете краката 28.06.24 02:00 Консумация на високи дози витамини: изгоди и опасности 28.06.24 01:30 Шест ефикасни извършения, които ще ви оказват помощ да изгорите доста калории 28.06.24 01:00 Как да ограничим „ захарните калории “ до 100 дневно с цел да отслабнете сполучливо? 28.06.24 00:30

Измиването на ръцете е изключително значимо след боравене със сурово месо, птици, морски блага или яйца, които съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите могат да разпространят микроби, причиняващи заболявания, излъчени с храна.

По същия метод измивайте ръцете си преди хранене, както и след чесане на носа, кашляне, кихане, потребление на банята, събиране на отпадък, допиране на домашни любимци или храна.

Заслужава да се означи, че дезинфектантът за ръце не е пълновръстен сурогат на миенето на ръцете в кухнята – макар че убива бактериите.

Измийте кухненското съоръжение преди и след приложимост

Освен това постоянно мийте съдове, чинии и дъски за рязане – в действителност всеки кухненски уред, който ще употребявате. Отново използвайте топла сапунена вода и измивайте след всеки тип храна.

Измийте продуктите

Измийте плодовете и зеленчуците под хладка течаща вода директно преди ястие, поучава Хайда Батарсе Хейвърн, лекар по медицина в Мичиганския държавен университет.

Това е належащо даже в случай че продуктът има неядлива кора (като любеница или портокал), защото кожата може да съдържа нечистотия и микроби.

Не използвайте сапун или почистващи препарати, тъй като продуктите са порести – тъй че това може да докара до нахлуване на останки от сапун в тялото и причиняване на отравяне.

Също по този начин не се предлага изплакването на сурово месо – това ще докара до разпространяване на бактерии върху мивката, гъбите и други предмети. Ето за какво, при положение на измиване на месо, би трябвало да извадите всички неща от мивката и по-късно да третирате повърхностите с почистващ препарат.

Споделете храна

Това е жизненоважно за попречване на кръстосано замърсяване – прекачване на патогени от една повърхнина на друга. Например, в случай че готвите сурова риба на дъска за рязане и по-късно я употребявате за нарязване на салата, зеленчуците ще поемат микробите от суровата риба.

И макар че сьомгата ще бъде сготвена (микробите ще бъдат унищожени), салатата ще се яде сурова, което значи, че в нея към момента ще има нездравословни микроби.

Поради това се предлага потреблението на обособени дъски за рязане на пресни артикули и сурово месо, птици и морски блага.

Разделете суровите и готовите храни в торби и ледник

Също по този начин е належащо да се разделят суровите и готовите храни, без значение къде се намират – в торбички с храна или в ледник.

Това може да стане посредством слагане на сурови артикули в найлонови торбички или контейнери, както се предлага от USDA.

Гответе до вярната температура

Топлинната обработка е нужна, с цел да се унищожат патогените – само че гледането на цвета и текстурата на храната не е задоволително. За да сте сигурни, би трябвало да употребявате термометър за храна.

Термометърът за храна ви разрешава да проверявате вътрешната температура на месо, птици и яйца. Това освен ще защищити от нездравословни хранителни бактерии, само че и ще ви помогне да избегнете преваряването и да получите вкусна храна.

Според USDA следните храни би трябвало да се готвят при тези безвредни за консумация температури:

суровото говеждо, свинско, агнешко и телешко (под формата на пържоли, печени или котлети) би трябвало да доближат вътрешна температура от минимум 63 градуса, преди да бъдат свалени от котлона;

суровото говеждо, свинско, агнешко и телешко месо би трябвало да се готви до вътрешна температура минимум 72 градуса;

суровото пиле би трябвало да се готви до вътрешна температура от 74 градуса.

Когато проверявате вътрешната температура, поставете термометъра в най-дебелата част на месото. Сондата не би трябвало да допира хрущял (хрущял), кост или лой.

Бързо охладете храната

Въпреки че може да е изкушаващо да запазите храна за лека закуска, това може да разреши на бактериите (като салмонела и E. coli) да се размножат до равнища, които могат да причинят заболяване.

Това може да се случи, когато храната се държи на стайна температура прекомерно дълго и доближи сред 4 и 60 градуса, диапазон, прочут като температурна рискова зона.

Как безвредно да съхранявате остатъците

Препоръчително е остатъците да се съхраняват в ледник за не повече от два часа след приготвянето им, а при температура в помещението 32 градуса – до час.

След това ги поставете в херметически затворен резервоар и ги съхранявайте не повече от няколко дни при предложения температурен режим.

 

Източник: Styler/Превод: SafeNews

Още вести четете в: Живот, Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР