4-годишно момиче от Чехия постави световен рекорд, стигайки до базовия

...
4-годишно момиче от Чехия постави световен рекорд, стигайки до базовия
Коментари Харесай

Братче и сестриче: 4-годишната Зара и 7-годишният Саша се изкачихадо базовия лагер на Еверест

4-годишно момиче от Чехия сложи международен връх, стигайки до базовия лагер на Еверест. На 5364 метра надморска височина, при -25 градуса, Зара стана най- младата жена, достигала до това място. Така тя и 7-годишният ѝ батко се приближиха да Покрива на света, дружно с татко им.

Три седмици. Толкова време лишава на фамилията да стигне на 5364 метра надморска височина при -25 градуса. На това място се намира първият базовия лагер по пътя към Еверест. Двете деца изминават 270 километра. Баща им описа за NOVA, че децата му изпреварвали стотици трекинг туристи, с помощта на физическата си подготовка. Така Зара стана най-младото момиче, достигнало тази височина от маршрута Еверест. Родителите възпитават децата си в духа на племенните модели, които съпътствали индивида в неговото развиване.

Снимки документират, достигането на Зара и брат ѝ Саша на 5364 метра надморска височина. Минусовите температури не основали проблеми за децата. У дома те са закалявани със студени душове.

“През цялото време проверявахме с оксиметър равнището на кислорода на Зара. Tой беше постоянно над 90. Затова и не се отказахме - взехме решение, че тя е в сигурност ", споделя Дейвид Ципра, татко на Зара и Саша.

Зара се приспособила бързо към студа. Учудила даже татко си, който бил квалифициран с доста връхни облекла и одеяла. " Тя няма опит със спането в спален чувал, тъй като e израснала в Малайзия, където е доста горещо. Както в България през лятото, тя спи единствено с одеяло, само че в действителност не се наложи да спи в спален чувал. Тя просто се приспособява ", показва Дейвид.

Бащата споделя, че желае децата му да са подготвени да оцеляват при всевъзможни условия. Затова и ги възпитава в духа на племената и метода, по който живеят те. Затова избира да размени родната Чехия с Малайзия. " Отглеждаме децата си въодушевени от това по какъв начин племената са гледали децата в продължение на стотици, хиляди години - с доста придвижване. Срещнах доста от тези племена в Тибет, Монголия, Сибир, даже тук в Малайзия и те вършат същото ", твърди бащата на Зара и Саша.

Идеята да покорят най-високата планина била на баткото на Зара - Саша. " Това беше негово решение. Базовият лагер беше елементарен, само че Еверест е доста сложен и рисков. Затова, когато пораснеш, ще отидеш там, това ще е твое решение, само че аз не мога да дойда с теб ",  споделя Дейвид.

Семейството е минало 2200 километра през малайзийската джунгла през предходната година. " Тя съумя да го направи, тъй като всеки ден вървим пешком. След детската градина вървим в джунглата по 5 - 10 километра. Там е доста по-трудно, в сравнение с тук в Хималаите ", безапелационен е Саша.

Зара ще кандидатства за международните върхове на Гинес със своето историческо достижение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР