4 000 000 лева е щетата за 19 пострадали от

...
4 000 000 лева е щетата за 19 пострадали от
Коментари Харесай

8 обвиняеми, 19 измамени, щети за 4 млн. лева: Делото „Глобал Маркетс“ влиза в съда


4 000 000 лв. е вредата за 19 потърпевши от представящата се за капиталов медиатор компания „ Глобал Маркетс “, която беше в центъра на спецоперация с присъединяване на ГДБОП и ДАНС преди година. Сега 8 души отиват на съд за измами и пране на пари, оповестиха от Специализираната прокуратура на брифинг.

До 2014 година „ Глобал Маркетс “ е имала лиценз за капиталов медиатор, само че тогава той бил лишен от Комисията за финансов контрол по отношение на присъединяване ѝ в офанзиви против банки. Въпреки това, ръководителите на незаконната група траяли активността си напълно за персонална полза до 2021 година, изясни представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Била основана мрежа от свързани сдружения и подставени лица, като на чиновниците било казано да се обаждат на инцидентно определени жители и да им оферират да влагат средства на международните пазари.

Жертвите подписвали и контракти, които създавали неправилното усещане, че се работи с сдружения, лицензирани от КФН. Всъщност парите им отивали в следени от незаконната група сдружения и след серия от интервенции били „ превъртани “ и изтеглени на каса от подставени лица.

В резултат са наложени обезпечения по банкови сметки за към 2 млн. лв., наложени са и възбрани на недвижими парцели, които могат да се употребяват за конфискация и за обезщетяване на излъганите.

Предстои разпитването на 81 очевидци, в съда ще се прегледат експертизи от 17 движимости лица, а 8-те подсъдими имат 25 юристи. Двама са посочени за ръководители на групата, петима за участници и един – за съизвършител в две измами.

Ръководителите могат да получат от 5 до 15 година затвор, а участниците – от 3 до 10 година За най-тежката машинация законът допуска и конфискуване на до една втора от имуществото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР