39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, след като

...
39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, след като
Коментари Харесай

Мъж, пострадал в катастрофа, отново ще може да ходи

39-годишен мъж от Стара Загора ще върви още веднъж, откакто получи костен материал от тъканна банка на трупен донор. След злополука с мотор на 1 октомври предходната година той получил фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно в болница, а през февруари тази година било открито несрастване с данни за зараза. Това наложило повторна оперативна интервенция.

При нея травматолозите отстранили металните импланти, сложени при първата интервенция, и разкрили тежък костен недостатък в региона на счупването. Той бил напълнен с биологично стъкло.

Сега е осъществена новаторска интервенция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, при която е употребен биологичният способ - присаждане на костен материал от донор. Това по натурален метод подкрепя зарастването на повредения крайник, показват от лечебното заведение.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при който от Клиниката по ортопедия и травматология употребяват физиологичния метод в границите на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при несполучливо протезиране в друга болница. 

„ Костно-ставните болести от време на време са съпроводени от тежки недостатъци на костта, които, с цел да действа вярно ставата, се постанова да бъдат възобновени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния способ на лекуване, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме “, изяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ проф. доктор Пламен Кинов.

Той разяснява, че биологичният метод постоянно е за предпочитане при този вид пациенти. „ В рамките на живота на един младеж в никакъв случай не се знае какво може да изникне и в случай че се постанова друга интервенция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка интервенция, вероятните затруднения са доста огромни. Ако настъпи затруднение, това в допълнение ще утежни възможностите за сполучливо лекуване. А една тежка зараза, като сепсис да вземем за пример, може даже да коства живота на пациента. Не е оневинен този риск “, безапелационен е професорът.

На 39-годишния мъж в този момент му следва дълго възобновяване. „ Интеграцията на костта е муден развой, ще отнеме сред шест месеца и година, допустимо е и година и половина ", споделя проф. Кинов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР