39 бебета са родени с подкрепата на инвитро програмата на

...
39 бебета са родени с подкрепата на инвитро програмата на
Коментари Харесай

39 бебета са родени с подкрепа на инвитро програмата на Община Варна

39 бебета са родени с поддръжката на инвитро програмата на Община Варна за интервала 2015-2017г. За същото време са били обезпечени 373 000 лв., в поддръжка на двойки с репродуктивни проблеми. Тази година бюджетът на програмата е бил 170 000 лева, предвиждаме сумата да бъде увеличена. Това заяви кметът на Варна Иван Портних на конференция, във връзка старта на акцията „ Репродуктивното здраве – наша обща грижа “. Инициативата е на фондация „ Искам бебе “, в партньорство с Община Варна, СБАГАЛ „ Проф. Д-р Димитър Стаматов “ и Медицинския университет. На срещата участваха ръководителят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна – Валентина Иванова, шефът на СБАГАЛ „ Проф. Д-р Димитър Стаматов “ проф. Емил Ковачев, зам.-кметът Коста Базитов, шефът на дирекция „ Здравеопазване “ Анастасия Георгиева, представители на фондацията и студенти по медицина.

В началото на срещата Радина Велчева от Фондация „ Искам бебе “ връчи на кмета Иван Портних премия „ Ангел на благодарността “- за общинската стратегия, положителната организация и сполучливи резултати в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми във Варна. " Това е най-ценната премия, която съм получавал в миналото. Благодаря от сърце, имам вяра, че ще продължим да работим още по-активно за идеята ", сподели кметът.

По данни на Фондация " Искам бебе " 145 000 двойки у нас желаят, само че не могат да станат родители. " Нашето мото през днешния ден е: „ Модерно е да си млад, просветен и родител “, децата не пречат на кариерата ", съобщи Радина Велчева. Тя добави, че сега в България има 33 клиники за репродуктивно здраве, които са цялостни с пациенти сред 37- 40 години и нагоре. Успеваемостта при младежите сред 25 и 30 години е над 50%, по-късно е доста по-ниска " уточни тя. Проф. Емил Ковачев съобщи, че за към 20 години процентът на двойките със стерилитет се е нараснал двойно - от 7,5% през 1980-1982 година до 15% през 2005 година Той напомни още, че Община Варна е пионер в подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми.

Кампанията, която започва от Варна, планува експерти по репродуктивно здраве и акушер-гинеколози от АГ болничното заведение да стартират поредност от осведомителни беседи. За задачата, всеки финален петък от месеца в АГ болничното заведение, ще се провеждат срещи с лекари от цялата страна на тематика „ Ако бебето се бави “. Поканени ще бъдат и други специалисти, работещи в областта на проблематичното зачеване – студенти по медицина, психолози, диетолози, холистични медици и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР