38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха

...
38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха
Коментари Харесай

Преди четири години COVID дойде в България: Каква е статистиката днес

38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха с COVID-19 през последните четири години. На 8 март 2020 година, тъкмо преди четири години, у нас беше регистриран първият случай на ковид. Първите инфектирани бяха жена от Габрово и мъж от Плевен. Дни по-късно заболяването стигна до София и другите градове.
Прочетете още
Коронавирусът взе и първите си жертви, починаха и първите лекари, а в страната бе оповестено изключително състояние.

За първи път в историята бяха затворени по едно и също време заведения за хранене, учебни заведения, детски градини, молове, фитнеси в цялата страна. Няколко дни по-късно затвориха и паркове, а край регионалните градове бяха въведени контролно-пропускателни пунктове, с цел да се лимитират пътуванията.

През май 2020 година " изключителното състояние " бе сменено от " изключителна епидемиологична конюнктура ".

Първите ваксини пък стигнаха в България през декември 2020 година и бяха посрещнати като лъч вяра в битката със международната пандемия.

Въпреки че у нас са били обезпечени обилни средства за попречване на разпространяването и за лекуването на COVID-19, както и задоволително ваксини, заболеваемостта и смъртността от болестта в България са измежду най-високите в света. Това е заключението в отчета на Сметната палата след осъществен одит за осъществяването на ограниченията в опазването на здравето за интервала от 1 февруари 2020 година до 31 декември 2021 година

Според отчета за високата заболеваемост и смъртност способства неналичието на ефикасна имунизационна акция. Независимо от достатъчните количества и благоприятни условия за свободен избор на ваксина ваксинираното население е единствено към 30%.

Интересът към имунизациите не бе висок през цялото време. След изявления, че слагането на " АстраЗенека ", провокира тромбози, хората всеобщо отхвърлиха да се ваксинират. Твърденията бяха опровергани от учените, само че късата възбрана за слагането ѝ ускори недоверието към нея.

През пролетта на 2022 година изключителната епидемиологична конюнктура бе анулирана, а дружно с това ползата към имунизациите съвсем напълно умря. Към днешна дата дневно се ваксинират сред 10 и 35-има души, написа dnes.bg.

През последните 4 години България мина през 5 огромни талази на пандемията. Те бяха породени от разнообразни разновидности.

" Делта " бе най-инфекциозен и болести максимален брой хора. Един възпален заразяваше приблизително 6-7 души.

В съпоставяне алфа-вариантът поразяваше два пъти и половина повече, в сравнение с първичният вариант от Ухан. А делта-вариантът заразяваше два пъти и половина повече от алфа. По време на вълната, провокирана от делта, бе записана и най-високата смъртност.

Най-честото пояснение на здравни специалисти и лекари за високата смъртност е, че популацията ни е застаряващо, с доста хронични болести. В допълнение 95% от умрелите не са ваксинирани.

В края на 2021 година се появи и омикрон. Той протече по-леко спрямо делта, само че също натовари лечебните заведения.

На 10 ноември предходната година отпадна коронавирус карантината, след както депутатите гласоподаваха промени в Закона за здравето.

Здравните управляващи предложиха отпадането на изолацията поради ниската заболеваемост и ниските равнища на хоспитализация и смъртност, които разрешават премахването на рестриктивните мерки.

Личните лекари пък упорстваха за това месеци по-рано, тъй като коронавирусът се трансформира в нормално респираторно заболяване, което всяка зима ще се завръща. А и може да се лекува и да се профилактира с ваксини.

В момента на ден Единният информативен портал записва сред петима и 45-има нови инфектирани.

Хората обаче съвсем не се тестват - всеки ден се вършат по 1000-1500 теста, което е в пъти по-малко спрямо преди година.

Все още обаче резултатите от така наречен дълъг коронавирус не са изследвани. У нас не се прави статистика какъв брой души страдат от него. Според изследване болните, които са постъпили в болница от дълъг коронавирус, са по-склонни да имат увреждания на съществени органи след това.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР