38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха

...
38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха
Коментари Харесай

4 години по-късно: COVID уби 38 хил. и зарази близо 1,4 млн. българи

38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха с COVID-19 през последните четири години, написа " 24 часа ".

На 8 март 2020 година, тъкмо преди четири години, у нас беше регистриран първият случай на ковид. Първите инфектирани бяха жена от Габрово и мъж от Плевен. Дни по-късно заболяването стигна и до столицата.

Коронавирусът взе и първите си жертви, починаха и първите лекари, а в страната бе оповестено изключително състояние

За първи път в историята бяха затворени по едно и също време заведения за хранене, учебни заведения, детски градини, молове, фитнеси в цялата страна. Няколко дни по-късно затвориха и паркове, а край регионалните градове бяха въведени контролно-пропускателни пунктове, с цел да се лимитират пътуванията.

През май 2020 година “извънредното положение” бе сменено от “извънредна епидемиологична обстановка”.

Първите ваксини пък стигнаха в България през декември 2020 година и бяха посрещнати като лъч вяра в битката със международната пандемия.

Въпреки че у нас са били обезпечени обилни средства за попречване на разпространяването и за лекуването на COVID-19, както и задоволително ваксини, заболеваемостта и смъртността от болестта в България са измежду най-високите в света. Това е заключението в отчета на Сметната палата след осъществен одит за осъществяването на ограниченията в опазването на здравето за интервала от 1 февруари 2020 година до 31 декември 2021 година

Според отчета за високата заболеваемост и смъртност способства неналичието на ефикасна имунизационна акция. Независимо от достатъчните количества и благоприятни условия за свободен избор на ваксина ваксинираното население е единствено към 30%

Интересът към имунизациите не бе висок през цялото време. След изявления, че слагането на “АстраЗенека”, провокира тромбози, хората всеобщо отхвърлиха да се ваксинират. Твърденията бяха опровергани от учените, само че късата възбрана за слагането ѝ ускори недоверието към нея.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР