38 195 гласа.Толкова е разликата на първия тур между отиващите

...
38 195 гласа.Толкова е разликата на първия тур между отиващите
Коментари Харесай

Фандъкова и Манолова - ухажването на избиратели преди балотажа

38 195 гласа.

Толкова е разликата на първия тур сред отиващите на балотаж в София - Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Мая Манолова (независима с поддръжката на БСП). Ще резервира ли тази преднина претендентът на ръководещата партия или съперникът й ще успее да обърне резултата на балотажа тази неделя (3 ноември) и от къде Манолова би могла да притегли гласове за победа - с изключение на в щабовете на двете, тематиката е предизвикателство и за политическите наблюдаващи.

Едва ли на втория тур в София може да се чака по-висока изборна интензивност (на първия гласоподаваха по-малко от половината имащи право на глас). Анализ на данните демонстрира, че повече гласоподаватели са дали своят вот София да има нов кмет, само че са подкрепили разнообразни претенденти. Общият брой гласове на Манолова и идващите двама претендента - на " Демократична България " - Борислав Игнатов и Борис Бонев от " Спаси София " са 225 980 гласове.

Игнатов и Бонев общо имат 102 266 гласа и по тази причина какво ще решат техните гласоподаватели на втори тур има огромно значение. И двамата обаче бяха безапелационни, че не поддържат нито Фандъкова, нито Манолова и оставиха на преценката на гласоподавателите.

В първите два дни след вота и Фандъкова, и Манолова заложиха на изказвания пред медиите и обществени или не диалози с представители на другите партии и към този момент липсват нови и забавни ходове в акциите им. Посланията са същите. И напъните им могат да бъдат избрани повеча като ухажване, даже страхливо, а не като офанзива или борба непременно.

Толкова мечтаните гласове на десните гласоподаватели

Йорданка Фандъкова персонално потърси поддръжка от " Демократична България " за балотажа на локалните избори в София. Във вторник тя отиде в централата на обединението на ул. " Кърниградска " и се срещна с Христо Иванов и Атанас Атанасов. Получи категоричен отвод, споделиха след срещата от пресцентъра на обединяването за " Дневник ".

По същото време Мая Манолова организира незабавен брифинг в шатрата си пред НДК и разгласи пред медиите, че необятно протяга ръка за единодушие с " Демократична България ", " Спаси София " и към всички партии, които са за смяна на статуквото.

" Подкрепям всички претенденти на смяната, които са против ГЕРБ и ще се явят на балотаж за районни кметове в неделя ", сподели тя. Посланието явно беше оправено непосредствено към " Демократична България ", защото единствено представители на обединението ще вземат участие на балотаж в 10 региона в София против претендентите на ГЕРБ.

Ръководството на Българска социалистическа партия също търси дясна поддръжка за издигнатата като самостоятелна Манолова. Партията евентуално също ще разгласи поддръжка за претендентите за областен кмет на " Демократична България " като очевидно чака в подмяна гласоподавателите да решат дали да пуснат и бюлетина за кмет - за Манолова. Среща с водачите на демократичното обединяване обаче не се възнамерява, споделят от " Позитано " 20.

Ухажването на десните от страна на столетницата се ускорява отдалечено

Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, към този момент разгласи пред Би Ти Ви " Представете си Мая Манолова - кмет, Борис Бонев – ръководител на общинския съвет, а Борислав Игнатов – основен проектант на София " Подхвърлени на смешка, тези " показа " могат да прозвучат и като скрита оферта при възможна победа.

Социологът Андрей Райчев заключи в телевизионно изявление ролята за десните гласоподаватели на балотажа по този начин: " Съдбата на София на балотажа е в ръцете на хората, дали своят вот за " Демократична България " и " Спаси София ".

Вероятно на водачите на " Демократична България " ще се наложи да отхвърлят или не още предложения за срещи и от двете страни, защото със своите 57 хиляди гласоподаватели (призовани да гласоподават още веднъж в 10 региона на София поради районните кметове) те в действителност могат да наклонят везните към Манолова или Фандъкова.

Борис Бонев също е подложен на нараснал интерес

Борис Бонев също е ухажван за поддръжка на втория тур и то освен отдалечено, споделят от екипа му. Неговите 46 650 гласа от първия тур биха решили безапелационно балотажа. Екипът на Фандъкова обаче е решил, че настояванията за помощ към явно самостоятелния Бонев не би трябвало да са настойчиви, тъй като не е ясно дали неговите гласоподаватели могат да бъдат стимулирани да гласоподават за различен, с изключение на за " Спаси София ".

Самият Бонев след първия тур на изборите съобщи недвусмилено, че няма да поддържа нито една от двете кандидатури на балотажа с съвсем същия мотив като " Демократична България ". И двете за него не са носители на смяна в корупционния модел на ръководство на Столичната община.

Той още веднъж изненада Фандъкова и Манолова като ги предложения на спор в четвъртък, който има намерение персонално да води. Засега поканата му е без отговор и от двете страни.

Другите благоприятни условия

Коалиционният сътрудник на ръководещите Вътрешна македонска революционна организация , чийто претендент Ангел Джамбазки получи 17 377 гласа, резервират безмълвие дали ще поддържат някого на втори тур, само че може да се чака, че гласоподавателите им биха подкрепили претендента на ГЕРБ.

" Атака " се показа непретенциозно в София – едвам 7 хиляди гласоподаватели, само че те могат да бъдат мобилизирани, тъй като Волен Сидеров в последните дни се показва като герой против статуквото.

Десислава Иванчева , някогашен кмет на регион " Младост " незабавно след първия тур на изборите прикани във фейсбук за " анти-ГЕРБ избор на балотажа за областен кмет на " Младост ". Тя завоюва едвам 3 627 гласа. " Водя диалози с претенденти за балотажа да поемат съответни задължения свързани с нашата идея и политика. И тогава публично ще прикани за кого и най-много за какво да гласувате ", сподели пред " Дневник " Иванчева.

Движение за права и свободи е без мощни позиции в София, само че получи над 5 хиляди гласа. При гласуването си на първия тур почетният ръководител Ахмед Доган мъгляво съобщи, че е пуснал бюлетината си " за една по-красива София ". В началото на акцията в неофициални диалози представители на придвижването разясниха, че обмислят поддръжка за Манолова. Тя самата надали би желала това да се разчуе, само че няма да е срещу, в случай че получи още 5 хиляди гласа на балотажа. Електоратът на Движение за права и свободи е потвърдил, че може да се активизира и да пораства колкото и когато би трябвало. На предходни избори даже толкоз се бяха постарали, че час преди да затворят урните, краткотрайно станаха първа политическа мощ и в НДК настана блъсканица. В края на изборния ден към този момент бяха оповестени с втори резултат.

Засега други от по-малките партии и самостоятелни претенденти не са отправяли апел към гласувалите за тях какво да създадат на втория тур. Фандъкова и Манолова имат по-малко от четири дни да привлекат или отхвърлен (и това е възможно) същите и нови гласове за вота в неделя.

Какъв ще е резултатът от гласовете на тези, които желаят да гласоподават с " Не поддържам никого " - четете тук.
Кой по какъв начин гласоподава в София - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (352)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР