3752 деца на средна възраст 7 г. и 6 м.

...
3752 деца на средна възраст 7 г. и 6 м.
Коментари Харесай

Проф. Оскар: Мобилните телефони създават ефект, подобен на зависимостта от наркотици

3752 деца на междинна възраст 7 година и 6 м. са прегледани посредством взаимната самодейност на Българско сдружение по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика (БДДОНО) и Столична община. Профилактичните очни прегледи на първокласници, учащи се в учебните заведения на територията на София област, стартираха с прегледи на място на 10 февруари и завършиха на 22 май 2023 година Обобщените данни демонстрират, че за 1313 (35%) от първокласниците това е била първа офталмологична консултация, като 857 деца (22.8%) са имали нужда от по-обстоен обзор и са ориентирани към детски очен експерт, като максимален дял във връзка с аргументите за това имат отклоненията в рефракционни статус и понижено зрение.

Пред Zdrave.net ръководителят на БДДОНО и началник на Очна клиника на " Александровска " болница проф. Александър Оскар разяснява резултатите от проучванията. 

Проф. Оскар, какво са най-важните заключения от скрининговите прегледи на първокласниците?

Това, което установихме е, че всяко четвърто дете има потребност от консултация в профилиран очен кабинет. Т.е. има отклонения в очния статус. Това са над 800 деца минали през скрининговата стратегия, от които 150 към този момент сме прегледали. Това, което откриваме е, че най-често се касае за нужда от носене на очила. Като цяло децата в България, това е особено за българската популация, са далекогледи. За съпоставяне в Азия, да вземем за пример в Сингапур, 75% от хората са късогледи в резултат на генетични фактори. Това, което следим през последните 3 години обаче е нарастване на честотата на късогледството в България измежду подрастващите. Основният рисков фактор за това е несъразмерната приложимост на цифрови устройства и най-много на мобилни телефони, тъй като гледат екраните от доста близко и това натоварва аклиматизацията, а оттова подтиква появяването и развиването на късогледство.

Какви са отклоненията от естествения очен статус при най-малките?

Най-често се касае за отклоняване в рефракцията (пречупвателна среда за окото), налагащо носенето на очила. Другото е прикрито или манифестно кривогледство (страбизъм). Друго нарушаване, което сме открили при децата, е амблиопия или по този начин нареченото мързеливо око.

Страбизмът и мързеливото око не са ли забележими и надлежно да са открити преди детето да стартира учебно заведение?

Нарушенията в пречупвателната среда на очите, рефракцията, което е най-често срещаното отклоняване, може да аргументи кривогледство и мързеливо око, както и самото кривогледство може да аргументи мързеливо око. Именно заради тази причина прегледите е целесъобразно да стартират оптимално рано, още на 6-месечна, с цел да може да се стартира процеса на лекуване и детето да се излекува, в случай че има потребност от очила, в случай че има огромна разлика в диоптрите на двете очи – диоптър, диоптър и половина, в случай че има кривене.

От доклада на прегледите излиза наяве, че за над 35% от децата този профилактичен обзор е бил първата им среща с очен експерт. Защо толкоз доста деца не са посещавали очен доктор до 7-годишна възраст?

Аз виждам тези данни от друга позиция. Ситуацията се усъвършенства. Преди 5 години, когато за първи път отчетохме резултатите от такива огромни проучвания, 65% от децата в София и над 90% от децата да вземем за пример в Северозападна България не бяха съветвани от очен доктор до този миг. Сега обстановката е по-добра и това се дължи значително и на вас публицистите, тъй като информирате родителите да търсят профилирана помощ, когато имат някакви подозрения за проблем за очите на децата. А най-алармиращи са, с изключение на забележимото кривогледство, търкането на очите, сълзене, когато едно дете постоянно мига, чести главоболия, дискомфорт. Дори, когато едно дете не желае да учи, повода може да е високостепенно далекогледство, което затормозява детето. То няма по какъв начин да го показа, просто отхвърля да учи.

Малките деца стоят ли дълго пред екрана?

Те най-вече, за което значително и родителите имат виновност. Така децата видимо се успокояват, и родителите си заплаща такса успокоение като им дадат телефон или таблет за известно време. Те считат, че е единствено за 10-15 минути, само че детето привиква и стартира да се изнервя, когато не му го дават. Получава се резултат, сходен на зависимостта от опиати. При потреблението на цифрови устройства се развиват сходни промени в мозъка с освобождение на невромедиатори, които основават взаимозависимост и когато детето не употребява електронни устройства, то става с напрежение. Както един човек, който злоупотребява с опиати, изпада в положение на абстиненция. Ние няма по какъв начин да лишим децата от цифровите устройства, само че не би трябвало да се прекалява.

От каква възраст препоръчвате да стартира да стартира използването на такива цифрови устройства?

Компютър и преносим компютър може да се употребява от ранна възраст, да се учат децата. Не е целесъобразно да им се дава телефон, а тъй като го гледат от доста близо.

Иначе децата могат да гледат телевизия, има специфични стратегии, които са подобаващи за възрастта им. Няма по какъв начин да ги лишим от това, няма по какъв начин детето да живее в стерилна среда. Ние сме заобиколени от електронни устройства и по-скоро би трябвало да се научи вярно да ги употребява, а не да се лимитира.

Кога ще проведете нова скринингова акция?

Ние непрестанно вършим такива акции, само че се съобразяваме и с нашите благоприятни условия, тъй като лишава доста огромен човешки запас. Това са прегледи, които се реализират от сътрудници от Очна клиника на „ Александровска “ болница. Винаги най-малко по двама души вървят на място в самото учебно заведение. Всичко се прави безплатно, никой не получава заплащане за тези прегледи, а и организацията не е лесна, само че ние имаме като цяло ангажимент към обществото и към институциите. Вече 10 години го прави и няма да спрем. Правим го непрестанно. Сега го направихме с деца от първи клас. Предишни години сме го правили с децата в предучилищна възраст – 4-6 годишни. Правили сме го и за деца и възрастни от домове за обществено подкрепяне. Преди няколко години взаимно със Столична община прегледахме над 2000 възрастни за катаракта и поехме интервенциите и консумативите за тях. Имплантацията на вътреочната леща знаете, че коства почти 1000 лева, само че успяхме да осигурим безвъзмездни лещи за възрастните. Така че ние имаме обществен ангажимент и непрестанно преглеждаме деца и възрастни хора в неравностойно състояние.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР