37-ият фестивал на българския игрален филм Златна роза“ започва днес

...
37-ият фестивал на българския игрален филм Златна роза“ започва днес
Коментари Харесай

Всички звезди на българското кино идват във Варна! Започва Златната роза

37-ият фестивал на българския игрален филм „ Златна роза “ стартира през днешния ден във ФКЦ във Варна и ще приключи на 4 октомври. Общо 52 кино лентата – 20 нови пълнометражни български кино лентата и кинопродукции с българско участи и 25 късометражни ще бъдат показани на най-престижния конгрес на киното ни, проведен от Националният кино център с поддръжката на община Варна.

Някои от творбите се демонстрират за първи път у нас, доста от тях пък идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и други

13 кино лентата вземат участие в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, от тях 8 кино лентата с поддръжка от НФЦ от пълнометражните и 6 от късометражните. Общо във всички стратегии 12 пълнометражни кино лентата са снимани с поддръжка от НФЦ.

Журито за пълнометражни филми е с ръководител режисьора Милко Лазаров, чийто филм „ Áга “ е миналогодишният притежател на премията „ Златна роза “ и беше определен за българското предложение за премиите „ Оскар “ за задграничен пълнометражен филм тази година.

Членове са операторът Емил Христов, притежател на 3 награди „ Златна роза “ за операторско майсторство, както и „ Златна роза “ за режисьорския му дебют „ Цветът на хамелеона “; актрисата и кастинг шеф Жорета Николова; италианката Рената Санторо – селекционер на програмата „ Дни на създателите “ на най-стария кинофестивал в света – Венеция и Хървойе Хрибар – режисьор, сценарист и продуцент от Хърватия.



Късометражното жури е с ръководител режисьора Андрей Паунов – притежател на най-значимите награди в документалното кино за филмите си „ Георги и пеперудите “ /Сребърен вълк “ в Амстердам/, „ Проблемът с комарите и други истории “ и други, който работи сега върху игралния си пълнометражен дебют „ Януари “; актрисата Ана Вълчанова и кинокритичката от Япония Йошико Минекава.

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат показани две задгранични стратегии – „ Рома Лацио поддържа киното “ и „ Балкански фокус “, всяка с по три кино лентата. „ Рома Лацио поддържа киното “ показва филми, финансирани от Фонда. Програмата се демонстрира със съдействието на интернационалния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „ Лалета, обич, чест и колело “, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с присъединяване на Джанкарло Джанини.

Програмата на фестивала и подробна информация за филмите можете да видите тук.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР