36 градуса навън, 35 градуса в купето. При тези условия

...
36 градуса навън, 35 градуса в купето. При тези условия
Коментари Харесай

Експеримент на Петър Витанов във влака - жега, мръсни вагони, липса на течаща вода

36 градуса на открито, 35 градуса в купето. При тези условия се возят пасажерите във влака по линията София – Пловдив, откри инспекция на евродепутата Петър Витанов. Макар и на ниска цена, пътуването с жп-транспорт крие куп неприятни моменти, излиза наяве от сниманото от него видео.

Във влака от София до Пловдив няма климатик, а прозорците са затворени компактно и температурите се повишават с всяка минала минута. Този на връщане към този момент е климатизиран, само че очевидно техниката не работи и температурите още веднъж не се разграничават от тези на открито. Във вагона е прашно, прозорците не се отварят, а хигиената в тоалетните е под всякаква рецензия.

„ Прозорците, даже в първа класа, рядко се отварят, в случай че човек не разполага с подръчни принадлежности. В нашето купе един човек носеше отвертка и това ни избави от задушаване “, описа Витанов.

Проверката демонстрира, че няма и течаща вода в тоалетните. По време на пътуването една от вратите сред вагоните се отваря, което съставлява сериозна заплаха за пътуващите, измежду които има и доста деца.

„ Пътуването от София до Пловдив лиши два часа и половина. На процедура и с кола по нашите обичани автомагистрали, по които постоянно има някакъв ремонт, лишава толкоз. За 10 лв. успяхме да се придвижим и то с екологичен превоз. Дотук с положителните вести. Неприятните моменти са свързани с отворената врата на влака, окаяния тип на тоалетните, неналичието на вода и на климатик. В края на пътуването се усещам като излязъл от сауна “, разяснява Витанов, пристигайки на гарата в Пловдив.

Макар и със забавяне от графика, връщането е по-комфортно, тъй като е с по-модерна комбинация.

„ Ако желаеме да имаме по-екологичен превоз, би трябвало да се създадат вложения в държавните железници. Не може с локомотиви от 40 – 50 години да имаме резистентен жп-транспорт “, разяснява Петър Витанов, който е координатор в Комисията по превоз в Европейския парламент, а като жител е един от стотиците, които алармира за изискванията в БДЖ.

Развитието на железопътния превоз е един от главните цели на Европейския съюз. Високоскоростната жп мрежа на територията на Съюза би трябвало да се удвои до 2030 година и да се утрои до 2050 година съгласно заложените цели в проектите за декарбонизация на превоза.

„ Целта е хората все по-често да избират железопътния превоз, тъй като е най-екологичен. Затова и пътуването с трен се предизвиква, финансират се планове, развива се европейската железопътна мрежа. Все неща, по които работя като координатор в Комисията по превоз на Екологичен потенциал “, добави евродепутатът-социалист.

България отсъства от картата на високоскоростните влакове в Европа, макар че е втора по пpивлeчeни инвecтиции от eвpoпeйcĸитe фoндoвe зa изгpaждaнe и мoдepнизaция нa жп инфpacтpyĸтypaтa си след Полша. На този декор даже завършването на главната железопътна мрежа наподобява като мъчно постижима задача.  

„ За хората, с които се возих в купето, тематиката за високоскоростни влакове в България е мираж. Те желаят обикновени неща за 21-ви век, като това да не се задушават от горещина през лятото и да не зъзнат през зимата, както и да знаят какъв брой време ще се движат от точка А до точка B. Ако желаеме да сме в крайник с времето, с процесите на декарбонизация и електрификация, които текат в транспортния бранш в Европа, са нужни вложения точно в жп-транспорта. По-бързата скорост и по-качествената услуга сигурно ще стимулират хората да се придвижват с трен. А от това ще завоюват всички – БДЖ, страната, околната среда и несъмнено, пасажерите, които ще се качват на трен освен пробно или по насила, а тъй като си заслужава. “, разяснява Витанов.  

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР