350 бюджетни организации използват счетоводни софтуери, несъвместими с компютърните системи

...
350 бюджетни организации използват счетоводни софтуери, несъвместими с компютърните системи
Коментари Харесай

350 организации използват софтуер, несъвместим с този на Сметната палата

350 бюджетни организации употребяват счетоводни софтуери, несъвместими с компютърните системи на Сметната палата, което затруднява контрола върху техните разноски, усилва риска от укриване на страни средства и манипулиране на отчетни документи. Това оповестиха за " По света и у нас " от националния одитен орган. Най-често казусът се установи в дребните общини. Въпросът беше подложен и по време на първия Консултативен съвет за надзор на обществения бранш в министерството на финансите.

116 одитни отчета е изпратила Сметната палата на Държавната финансова ревизия за нарушавания на общините за последната година. Проверките на ревизорите обаче са затруднени от архаичните и несъвсестими счетоводни софтуери в редица дребни общини.



От националиня одитен орган са засекли че над 300 бюджетни организации се употребяват 111 разнообразни отчетни софтуера. Оказва се, че към момента има общини,които даже не ползват електронно счетоводство.

В 30 първостепенни разпоредители, тава са най-вече общини, изобщо не се употребява счетоводен програмен продукт за правене на годишен финансов доклад, а се ползва ръчното счетоводство. Така, както беше през 80-те години на предишния век, споделя Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата.

Чепеларе е една от дребните общини, която макар че предлага онлайн 167 типа административни услуги за жители и компании към момента регистрира разноските си.

Каквото вкара Държавна организация " Електронно ръководство ", към този момент го предлагаме и ние, споделя Ангел Влахов, " Връзки с обеществеността " - община Чепеларе. Според нашия шеф отдел „ Счетоводство и финанси “, няма подобен програмен продукт, няма такова законово условие. Публикуваме нужната информация в формалния уебсайт на община Чепеларе всеки месец, добавя той.

Според Сметната палата, неналичието на счетоводен програмен продукт дава опция за укриване разноски на държавни средства.

Информацията може да се манипулира по разнообразни способи и най-много липса на отчетност, като да вземем за пример поправки на пътища, ремонтите на учебните заведения, на детските градини. А пък може да се крие информация за осъществени доходи от общината. Например, доходи от такси от детски градини или от локални налози и такси, каквито имаме случаи, установени в някои общини.Манипулация на софтуера, с които се събират локални налози и такси, споделя Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата.

Сметаната палата е открила още, че събираемостта на локалните налози и такси в обищините варира сред 50 и 60%.

Но по-сериозен е казуса с тези 40%, които не са събрани. Оказва се, че на процедура те изобщо не се събрират. Остават несъбираеми. Погасяват се по отминалост. И тогава се получава, че всички жители финансираме избрани общини, с цел да извършват своите функци, добавя Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата.

Според него, в случай че всичики общини генерират унифицирани счетоводни база данни, това ще редуцира със 70% осъществяването на одититите и ще извади на ярко финансите на локалните управляващи.

По тематиката работиха: Николай Минков, Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР