35 неправителствени организации, обединени в коалиция Заедно срещу насилието, призоваха

...
35 неправителствени организации, обединени в коалиция Заедно срещу насилието, призоваха
Коментари Харесай

НПО: Законът за домашното насилие не работи!

35 неправителствени организации, обединени в коалиция " Заедно против насилието ", приканиха премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министрите от кабинета да ускорят използването на признатия предходната година Закон за домашното принуждение.

В намерено писмо те подлагат на критика бавното и неефективно използване на измененията в закона, които бяха признати от 49-ото Народно събрание след години отсрочване. Една от аргументите за измененията беше обвързвана със случая с 18-годишната Дебора, обезобразена с макетно ножче.

Промените влизат в действие от началото на 2024 година, само че се оказва, че няма задоволително подготвеност от страна на главните институции и евентуално задоволително образование на прилагащите закона, изясни пред БНР Анна Николова от Алианса за отбрана от домашното принуждение. 

По думите ѝ казусът е бавният ритъм, с който се случват нещата, на фона на многото произшествия, които се характеризират с висок риск. А

случаите водят до доста тежки и съществени последици за потърпевшите,

предизвести тя в изявление за предаването " Преди всички ". 

Николова даде образец с молбите за отбрана по закона посредством полицейските органи. По думите ѝ постоянно те остават без придвижване. Липсва и методика за подаването на молби от дирекциите за обществено подкрепяне към районния съд, добави тя. 

" Националният съвет към този момент има състав. Надяваме се, че координационният механизъм ще бъде прегледан на първото съвещание на националния съвет. В работната група за изработването на механизма участваха и представители на Алианса ". 

Според Николова неналичието на устав е различен сериозен проблем:

" 1 февруари беше срокът. В работната група не се планува присъединяване на Неправителствени организации, което единствено по себе си е един отвод от разполагаем и потвърден запас и липса на разговор с гражданското общество. Трябва да се побърза с приемането на правилника ". 

Сроковете към този момент са пропуснати, означи Анна Николова. Според нея

натискът от страна на обществеността би трябвало да бъде по-силен, с цел да се даде подтик на тези процеси.

Жертвите не могат да чакат, предизвести тя и цитира статистиката за предходната година, която сочи растеж на досъдебните производства. По думите ѝ обаче наказателните производства са много муден и нескончаем институт, в това число и при случаите на домашно принуждение. 

Анна Николова съобщи, че има ограничавания към неправителствения бранш за присъединяване в процеса. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР