35-годишният бивш състезател по бойно самбо Иван Запрянов официално пое

...
35-годишният бивш състезател по бойно самбо Иван Запрянов официално пое
Коментари Харесай

Новият шеф на спорта в Пловдив: Връщаме междуучилищните състезания, там се раждат шампионите

35-годишният някогашен играч по бойно самбо Иван Запрянов публично пое отдел „ Спорт и юношески действия ” в Община Пловдив. Той завоюва състезанието за директорския пост, който от години се заемаше от легендата на Ботев Петър Зехтински.
Прочетете още
Запрянов идва от частния бизнес, като преди този момент е минал през всички стадии на спорта – бил е народен играч, по-късно треньор, а в следствие състезателен уредник. Той е провеждал едни от най-мащабните спортни галавечери в града.

Завършил е Спортното учебно заведение в Пловдив, а по-късно Националната спортна академия. На последните избори бе претендент за общински консултант, а преди четири години претендент за кмет на регион „ Западен ”. Семеен с две деца.

Той споделя пред TrafficNews, че се е явил на състезанието,защото счита, че целият опит, който е натрупал в спорта може да го приложи сполучливо в Община Пловдив.

„ В спорта мога да бъда най-полезен. В него е предходна по-голяма част от живота ми, това ми е образованието и считам, че има какво да направя, с цел да се подобрят нещата. Тук не приказваме единствено за материалната база, в която се влага доста през последните години,  само че към момента има спортни зали в тежко положение. Това е едно от нещата, за които ще работя – взаимно клубовете и Общината да ги реновираме и да бъдат по-добри за тренировки и надпревари ”, сподели Запрянов.

Основната цел, която си слага той е всеобщия спорт и този при подрастващите, което  е значимо и за здравето на пловдивските деца.

„ Спортът е здраве, учи и на дисциплинираност. Трябва да се обърне много съществено внимание на спорта при подрастващите, тъй като имаме една огромна наклонност в отрицателен проект. Тя е обвързвана с наднормено тегло и заседналост.  Трябва да съумеем да раздвижим подрастващите, те да бъдат подтиквани да упражняват повече, а ние би трябвало да им осигурим опциите за това ”, съобщи новият шеф на спорта в Община Пловдив.  Според него това може да се случи оттова, където потеглят първенците и децата се заплават  по спорта – в учебно заведение.

„ От повече от 10 години няма сред учебни шампионати. Това може да възпламени искрата в децата и да ги подтиква да упражняват. Мисля, че това нещо е извънредно значимо, тъй като там е средата на подрастващите.  След това даже подбора от фрагменти в другите спортове става по натурален път. Това ще оказва помощ и на клубовете да открият гениите в децата, оттова да продължат своето развиване, без значение в кой спорт – футбол, баскетбол или самостоятелни спортове ”, съобщи Запрянов. Първата му концепция е да се създадат щафетни надпревари по обща физическа подготовка – тичане,  плуване, колоездене и други. То може да се направи увлекателно, като прилича някои реалити формати по малкия екран.

Според Запрянов има незабавна потребност наредбата за спорта да бъде изменена, защото сега има несъгласия в нея. От друга страна, тя не е ефикасна за подпомагането на клубовете.

„ Трябва да се направи разбор на сегашната разпоредба. Различни клубове се свързаха с мен, откакто схванаха, че се явявам на състезанието. Те сложиха редица проблеми, като занапред ще седнем на една маса с тях, с цел да чуем и тяхното мнение, по какъв начин да се усъвършенства наредбата ”, сподели новият началник на спорта. Един от парадоксите е, че не могат да се финансират клубове, а единствено надпревари, които се провеждат. В същото време в тях не може да се събира такси, а без тях спортните организации не могат да съществуват.  

Друга тематика, по която ще се направи полемиката с пловдивските клубове е организирането на събития. Как да бъдат по-ефективни и по-атрактивни за пловдивчани и децата.

„ Именно надпреварите са местата, на които се вижда работата на клубовете. Трябва да се предизвикват да има повече, ние ще ги подкрепяме и даваме поле за изява. Ще проведем диалози и с федерациите. Идеята е тези събития, да не минават просто като факт, а да имат огромен отзив. Не става дума единствено за интернационалните, а и републикански шампионати. Така ще има повече участници и почитатели, самите те зареждат стопанската система на Пловдив – хотели, заведения и магазини ”, съобщи Запрянов. Всичко това пък ще вдигне  равнището на спорта, уверен е той. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР