35 г. след избухването на ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил,

...
35 г. след избухването на ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил,
Коментари Харесай

"Като жарава в барбекю": Ядрени реакции отново “тлеят” в Чернобил

35 година след експлоадирането на нуклеарната злополука в АЕЦ " Чернобил ", реакциите на разделяне още веднъж тлеят в урановите горивни маси, заровени надълбоко в разрушената реакторна зала, сп. „ Сайънс “.

" Като жарава в барбекю ", по този начин нуклеарният химик Нийл Хаят дефинира обстановката в Чернобил. През последните месеци украинските учени се пробват да открият дали реакциите ще утихнат от единствено себе си или ще се наложи изключителна интервенция, с цел да се предотврати нова повреда.

Снимка: Getty Images

Какъв е казусът?

Сигналите за нуклеарно разделяне идват от недостъпната стая 302/5 в централата, заяви предходната седмица по време на разискванията на ремонт на реактора Анатолий Дорошенко от Института за проблеми на сигурността на атомните електроцентрали (ИСПАЕЦ) в Украйна.

" Има доста неясноти, само че не можем да изключим опцията от повреда ", сподели Максим Савелиев от ИСПАЕЦ и добави, че броят на неутроните се усилва постепенно, което допуска, че към момента има няколко години, с цел да се реши по какъв начин да бъде потисната опасността.

Всяко средство, което той и сътрудниците му измислят, ще бъде от огромен интерес за Япония, която се оправя с последствията от нуклеарната злополука във Фукушима преди 10 година, отбелязва изданието.

Призракът на самоподдържащия се развой на разделяне в нуклеарните руини от дълго време преследва Чернобил.

Радиоактивната лава Снимка: Getty Images

Когато на 26 април 1986 година част от дейната зона на четвърти реакторен блок се разтапя, урановите горивни пръти, циркониевата им обвивка, графитните контролни пръти и пясъкът, изхвърлен върху дейната зона в опит да се потуши пожарът, се трансформират в лава. Тя се влива в подземните пространства на реакторната зала и се втвърдява в формирания, наречени горивосъдържащи материали, които са натоварени с към 170 тона облъчен уран - 95% от първичното гориво.

Снимка: Getty Images

„ Саркофагът “ – оборудването, което бди над останките

Година след повредата е издигнато бетонно-стоманеното оборудване, наречено " саркофаг ", с цел да съхранява останките на блок № 4. През него, обаче, съумява да проникне дъждовната вода, която забавя действието на неутроните. Това дава по-голяма опция те да се сблъскат с ядрата на урана и да провокират реакция.

След проливент дъжд през юни 1990 година академик, който рискува да се изложи на радиация, влиза в реакторната зала и пръска разтвор от гадолиниев нитрат, който гълтам неутрони, върху горивосъдържащите материали, за които той и сътрудниците му се притесняват, че могат да са проблематични.

Пророчеството им се сбъдва.

Няколко години по-късно централата конфигурира пръскачки с гадолиниев нитрат в покрива на „ саркофага “, само че разтворът не доближава до всички пространства и не е толкоз ефикасен.

Снимка: Getty Images

Служителите на атомната електроцентрала са предполагали, че рискът ще изчезне, когато през ноември 2016 година е сложено новото защитно оборудване. Структурата на стойност 1,5 милиарда евро трябваше да запечата остарялото оборудване, построено при полеви условия в месеците след повредата, а по-късно то да бъде вероятно демонтирано. Новият „ саркофаг “ също по този начин защищава от дъжд и от момента на слагането му броят на неутроните в множеството зони в остарялото защитно оборудване е постоянен или понижава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР