"Уикилийкс" публикува US-документ: Груевски се е съгласил на промяна на

...
"Уикилийкс" публикува US-документ: Груевски се е съгласил на промяна на
Коментари Харесай

"Уикилийкс" публикува US-документ: Груевски се е съгласил на промяна на името през 2008

"Уикилийкс" разгласява US-документ: Груевски се е съгласил на смяна на името през 2008
През 2008 година, когато в Република Македония ръководи министър председателят Никола Груевски, управляващите в Скопие се съгласяват страната да промени името си на - Република Северна Македония и по този метод да се постави завършек на разногласието за името.

Това излиза наяве от формален документ на американското посолство в Скопие, което бе оповестено от "Уикилийкс". Секретният документ, който е озаглавен: "Какво би трябвало да създадат македонците, с цел да решат разногласието за името", носи датата от 29 юли 2008 година. Секретният отчет е подписан персонално от тогавашния американски дипломат в Република Македония Жюлиен Милованович.

В първата част от отчета излиза наяве, че Милованович е стигнал до тези изводи след диалози с тогавашния президент Бранко Цървенковски и министър-председателят Никола Груевски.

"Американското посолство в Скопие смята, че македонското държавно управление има подготвеност, за отваряне на пътя за участие в НАТО и Европейски Съюз, да одобри името Република Северна Македония и то да се употребява във всички интернационалните организации", написа дипломатът №1 на Вашингтон през юли 2008 година. Милованович разяснява, че би трябвало да се употребява терминът македонски за езика, само че това би трябвало да стане посредством в допълнение съглашение или някакъв анекс за вътрешно прилагане в Организация на обединените нации, който би трябвало да бъде утвърден и от гръцката страна, оповестява "Катимерини".

БГНЕС напомня, че на 17 юни гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му сътрудник Никола Димитров подписаха контракта за новото име на Македония в наличието на министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев на брега на Преспанското езеро.
 Ципрас и Заев подписват контракта за името в Преспа. Ципрас и Заев подписват контракта за името в Преспа. / БГНЕС
Властите в Скопие одобриха смяна на името против повдигане на гръцката обсада за участие в Европейски Съюз и НАТО. Република Македония към този момент получи покана за участие в Северноатлантическия пакт и дата за започване на предприсъединителни договаряния за участие в Европейски Съюз.

На 30 септември в Македония ще се организира референдум за този Договор. Партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ е измежду съперниците на този Договор. На 10 септември се чака и формалната позиция на партията за идния референдум. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР