34-годишната търновка хапнала желиран език с металното парче вътре, а

...
34-годишната търновка хапнала желиран език с металното парче вътре, а
Коментари Харесай

Медици от Горна Оряховица спасиха жена, погълнала 5-сантиметрова тел с храна от магазина

34-годишната търновка хапнала желиран език с металното парче вътре, а то заседнало напречно в хранопровода
Горнооряховски медици избавиха живота на млада великотърновка със заседнала в хранопровода железна тел, дълга 4-5 сантиметра. Жената прекарала три дни в премеждия, откакто не могли да й оказват помощ и я прибирали от няколко лечебни заведения.

Накрая я избавил екипът от МБАЛ " Св. Иван Рилски " - Горна Оряховица, управителен от гастроентеролога доктор Илко Костурков. Той направил точна диагностика и животоспасяваща ендоскопска процедура. Оказало се, че 34-годишната жена погълнала металното тяло, неизвестно по какъв начин попаднало в желиран език, който си купила от магазин във Велико Търново, оповестиха от лечебното заведение.

Жената споделя, че си купила деликатеса на 16 февруари и вечеряла, а незабавно по-късно неприятно раздразнение и боцкане в горната част на хранопровода, и компликация при преглъщането.

" Реших, че съм глътнала нещо, имах чувство за непознато тяло, заседнало в хранопровода. Отидох в Спешна помощ във Велико Търново, където решиха, че съм за експерт УНГ и започнаха да звънят на отделенията в лечебните заведения в Габрово, Горна Оряховица, най-после взеха решение, че би трябвало да ходя до Плевен. През нощта се придвижих до УМБАЛ- Плевен, където в незабавен кабинет ми споделиха да остана в града да очаквам някакъв експерт. Казаха ми: ще чакаш няколко дни. Аз се отхвърлих, а в това време усещах, че това непознато тяло се смъква още по-надолу ", разказва за патилата си младата жена, с букви Б.В.

Върнала се във Велико Търново, отишла при още един УНГ-специалист, който огледал хранопровода, докъдето съумя, не разкрил нищо, само че показал огромно внимание и позвънил на негови сътрудници - гастроентеролози.
 Снимка: МБАЛ " Св. Иван Рилски " - Горна Оряховица
 

" После отидох в болничното заведение тук, само че оттова ми споделиха, че казусът е за Плевен, да отида там. Мой прочут обаче ми предложи гастроентеролога доктор Илко Костурков в Горна Оряховица ", продължава описа си потърпевшата.

Началникът на Първо вътрешно поделение доктор Илко Костурков е направил гастроскопията и открил непознатото тяло в горната част на хранопровода.

" В понеделник сутринта отидох в Първо вътрешно поделение и доктор Костурков ми огледа с инсталация хранопровода, където най-накрая беше намерено това непознато тяло. Поставиха ми анестезия и за две минути го извадиха - беше най-малко 4-5 сантиметра, сходно на игла, с два остри върха, съгласно мен - железно. ", изяснява избавената великотърновка.

Пациентката е останала в лечебното заведение два дни под наблюдаване и изписана в положително положение, за което е безпределно признателна на горнооряховските лекари.

" Д-р Костурков ми сподели, че непознатото тяло е било застанало напречно, което е било доста рисково, защото това е можело да докара до разкъсвания и също, че изваждането му е било много рисково, споделя още Б.В. " Сложиха ми системи и останах и на другия ден в болничното заведение. В момента съм доста добре, чувствам лек дискомфорт при преглъщането, което е обикновено. Доколкото разбрах, в случай че ме бяха размотавали още два- три дни, е могло да бъде съдбовно за мен. Много съм признателна на доктор Костурков и екипа му, другояче нямаше да мога видя щерка ми по какъв начин пораства! ", разказва още препатилата, само че избавена жена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР