34 души са загинали, а близо 300 се водят за

...
34 души са загинали, а близо 300 се водят за
Коментари Харесай

Десетки загинали след скъсване на стена на хвостохранилище в Бразилия

34 души са починали, а близо 300 се водят за изчезнали след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия. До момента са избавени 176 души, 23 от тях са приети в болница.
Инцидентът стана в петък, 25 януари, в мината Вале покрай град Бело Оризонте в щата Минас Жерайс. Изхвърлени са няколко милиони кубика кална маса. В избавителната интервенция се включиха и хеликоптери, защото стичащата се тиня е покрила с пълен пласт здания, транспортни средства и пътища.
" Все още имаме очаквания да намерим живи хора, " сподели пред кореспонденти ръководителят на държавната пожарна работа полковник Едгард Естава, съобщи БГНЕС.
Бразилският президент Жаир Болсонаро прелетя над опустошената зона, само че отхвърли да приказва пред кореспонденти. Той обаче написа в обществените мрежи: " Трудно е да сдържиш страстите си преди тази сцена. Прави се всичко належащо за оживелите, да се открият обстоятелствата, да се потърси правдивост и да се предотвратят нови нещастия ", прибавя той.
Армията разгласи, че по заповед на Болсонаро е разположила 1000 бойци, в това число и особено подготвени кучета, в засегнатата зона. Те са се присъединили в издирването на оживели и в превъзмогване на вредите.
Скъсалата се язовирна стена е висока 86 метра и е издигната преди 42 години. Тя е била в развой на извеждане от употреба, а неотдавна е минала проби за структурна сигурност.
Бедствието е първата огромна рецесия, с която Болсонаро и неговото държавно управление се сблъскват след встъпването им в служба при започване на януари. Случилото се може да се окаже една от най-големите сходни нещастия в историята на Бразилия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР