33-годишната Мануела Михалева днес е жива благодарение на стотици анонимни

...
33-годишната Мануела Михалева днес е жива благодарение на стотици анонимни
Коментари Харесай

Мануела, на която са преливали кръв над 360 пъти |

33-годишната Мануела Михалева през днешния ден е жива с помощта на стотици анонимни кръводарители. Тя е една от пациентките на УМБАЛ Бургас с.

Това е тежка форма на анемия, при която болните умират без постоянно кръвопреливане. От 3-годишна Мануела е всеки месец в болничното заведение, с цел да се подложи на следващата процедура. Изчислява, че ѝ е преливана кръв над 360 пъти. И това ще продължи, до момента в който е жива.

В Отделението по вътрешни заболявания с хематологичен профил в УМБАЛ Бургас Мануела идва за кръвопреливанията със своя другарка, която е със същата диагноза. Таласемиците в Бургас са към 20-ина, като всички са млади – сред 30 и 40-годишни. Районът е ендемичен за това заболяване – назовават таласемията „ средиземноморска анемия “, а климатът в Бургас е подобен със средиземноморския. Заболяването е генетично и има риск да бъде унаследено, по тази причина е належащо младите двойки да си създадат характерни проучвания, в случай че възнамеряват бременност.

Анемията на Мануела е открита, когато като малко дете лежала в болница поради бронхопневмония.

„ Днес диагностиката е на по-високо равнище, заболяването се открива много по-рано “, споделя Мануела.

Тя е с кръвна група нулева негативна – извънредно рядка, което прави намирането на постоянни кръводарители съществено тестване.

„ На всички хора, които подаряват кръв, желая да кажа едно огромно благодаря. Ние живеем с помощта на вас. Знам, че в последно време кръводарителите понижават, само че хората са съпричастни, когато видят други същински хора, които се нуждаят от кръвопреливане. Ето, има ни и сме същински “, споделя тя и искрено споделя, че хората са надалеч от този проблем, до момента в който не ги засегне персонално.

Мануела е член на Организацията на таласемиците в България, която сплотява хората, живеещи с тази диагноза. Една от задачите ѝ е да просвещава обществото за болестта, да осведоми хората и по този метод да усили и броя на доброволните кръводарители.

„ Казвали са ми, че има една жена, която подарява за мен, тъй като нейната кръвна група е най-подходяща. Не знам коя е и доста желая да се срещна с нея “, споделя Мануела. Всички свои близки и познати пропагандира да станат постоянни кръводарители и да не се тормозят от иглите – тя го претърпява всеки месец.

„ Търсенето на постоянни кръводарители за Мануела е същинско предизвикателство, поради рядката й кръвна група. Има и още един пациент като нея, млад мъж. Дарителите с нулева негативна в Бургас са малко. При други кръвни групи намираме донори по-лесно, само че един път ни се наложи да търсим подобен с А-отрицателна група. Обадихме се на 40 души, които имаме в базата данни. От тях пристигнаха единствено трима “, описа доктор Людмила Желязкова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология – в което се реализира кръводаряването.

Таласемиците се нуждаят от кръвопреливане всеки месец, в продължение на целия си живот. Всеки от тях има потребност най-малко от 3-4 донори месечно. Само за бургаските таласемици са нужни най-малко 720 постоянни кръводарители на година, пресмятат в отделението.

Ако желаете да помогнете на Мануела, или на някой от нейните сътрудници по орис, можете да го извършите, като дарите кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и да станете постоянен непринуден кръводарител. Отделението работи с кръводарители всеки работен ден от 7.40 до 14 ч.

Статистиката за предходната година демонстрира, че повече от един път в УМБАЛ Бургас са дарили кръв над 4000 души. Всички донори за 2021 са 7774 - с 50 повече от миналата година. От тях доминират мъжете – те са близо 6900 души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР