32 мисии е осъществил досега Центърът за спешна медицинска помощ

...
32 мисии е осъществил досега Центърът за спешна медицинска помощ
Коментари Харесай

Чакаме през януари втория хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух

32 задачи е осъществил до момента Центърът за незабавна здравна помощ по въздух. Първата задача беше на 4 юни. Това съобщи в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия шефът на Центъра за незабавна здравна помощ по въздух доктор Георги Деянов. В петък той получи премията доктор на годината за лекарска чест и героизъм „ Стефан Черкезов “.

Д-р Георги Деянов изясни, че при започване на 2025 година чакаме идващите два от общо шесте хеликоптера за въздушна незабавна помощ.

„ Има проблем с производството на съставни елементи и на части, поради това се забавят хеликоптерите. Вторият хеликоптер би трябвало да пристигна през януари, а третият през февруари. Това е последната информация, която имаме от производителя ", изясни шефът на Центъра за незабавна здравна помощ по въздух доктор Георги Деянов.

Медикът разясни, че вторият хеликоптер би трябвало да бъде в базата в Сливен . Тепърва ще търсят личен състав за въздушната здравна помощ. От думите му стана ясно, че по всяка възможност те ще бъдат назначени като на спомагателна работа в центъра.

„ Навсякъде не стигат лекарите. Имаме в районната база 7 лекари и 6 сестри, това са 4 екипа, които работят единствено на дневни смени по 12 часа “, разясни доктор Деянов.

Той описа, че медиците в Центъра, наред с всички медицински качества, които имат, би трябвало да бъдат решителни и уверени, да имат дисциплинираност и отзивчиви качества.

„ Това са незабавни пациенти, които се нуждаят от доста бърз превоз от едно лечебно заведение до друго или от мястото на случая до лечебното заведение. Пространството в хеликоптера е доста малко и по тази причина екипа вътре няма огромни благоприятни условия да окаже някаква характерна помощ. Затова той би трябвало да е доста добре квалифициран, с цел да могат по най-бързият метод да бъде превозен пациента до лечебното заведение. Може пациентът да изпадне в сериозно положение, а в хеликоптера опциите за реакция са малко, по тази причина може да се наложи на хеликоптера да кацне спешно и след това да се продължи полета. Засега не сме имали подобен случай ", сподели доктор Деянов.

В хеликоптера има единствено един доктор, здравна сестра и екипажа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР