32 000 души в Япония са навършили 100 само за

...
32 000 души в Япония са навършили 100 само за
Коментари Харесай

Япония бие по брой на столетниците

32 000 души в Япония са навършили 100 единствено за година, сочат данни на министерството на опазването на здравето, труда и обществените грижи. Според тях страната е подобрила личния си връх за най-вече столетници за 46-а поредна година.

Япония към този момент има над 65 000 души, които са на 100 или повече години. Макар че изостава с към 10 000 столетници от Съединени американски щати, които са преди всичко, популацията на Япония е едвам една трета от това на Америка.

С други думи, в нито една страна в света няма по-голям % от хора, достигнали стогодишна възраст. Това звучи като позитивна вест, изключително в страна, в която дълголетието се цени толкоз доста, че 19 септември – Денят на уважението към възрастта, е народен празник.

Столетниците по традиция получават специфична паница, направена от чисто сребро. Но огромният брой на дълголетниците се трансформира в задължение за стопанската система на страната.

Възрастните хора, въпреки че се радват на огромно почитание, изяждат ресурсите с движение, с което по-младите генерации не могат да се оправят. През 2014 година, да вземем за пример, сребърните чинии за 59 000 столетници са коствали на страната към 2.1 млн. $.

Тъй като страната застарява от ден на ден, 2016 година бе първата година, в която Япония размени чинията от чисто сребро с по-евтина опция, която единствено е посребрена.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР