30-те страни съюзници на НАТО подписаха на Финландия и Швеция,

...
30-те страни съюзници на НАТО подписаха на Финландия и Швеция,
Коментари Харесай

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

30-те страни съдружници на НАТО подписаха на Финландия и Швеция, оповестява " Ройтерс ".

По този метод те ще им разрешат да получат участие в нуклеарно въоръжения Алианс, откакто парламентите на страните членки ратифицират решението, което е най-значимото разширение на НАТО от средата на 90-те години на предишния век.

Това в действителност е исторически миг , съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в взаимно изказване с външните министри на Швеция и Финландия. С 32 народи към масата ще бъдем още по-силни, безапелационен бе той.

Протоколът значи, че Хелзинки и Стокхолм могат да вземат участие в срещи на НАТО и да имат по-голям достъп до разузнаването . До ратификацията, която евентуално ще отнеме до една година, обаче те няма да бъдат предпазени по силата на клаузата за защита на НАТО, според която нахлуване против един съдружник е нахлуване против всички.
 Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция смъкна ветото
Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция смъкна ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

Първоначално на присъединението на Швеция и Финландия към Алианса поради това, което назовава поддръжка за кюрдските екстремисти и други терористи, както и поради оръжейното ембарго и неизпълнените претенции за екстрадиция. Тя изиска обвързващи обещания и съответни стъпки за унищожаване на ветото.

След няколкочасови договаряния сред водачите на трите страни на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха съглашение Анкара да смъкна ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която назовава терористична организация с акронима FETO.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР