30 процента от децата у нас са с наднормено тегло,

...
30 процента от децата у нас са с наднормено тегло,
Коментари Харесай

30% от децата у нас са с наднормено тегло

30 % от децата у нас са с наднормено тегло, а сред 12 и 15 % са със затлъстяване. Това разяснява по време на кръглата маса „ Здравословно хранене ” във Велико Търново проф. доктор Веселка Дулева от Националния център по публично здраве и разбори в София, народен съветник на Министерството на здравеопазването по „ Хранене и диетика ” и интернационално сертифициран специалист по „ Международно законодателство за храни ”. Дискусията откри регионалният шеф проф. Любомира Попова.

Проф. Веселка Дулева изясни, че вследствие на ограниченията от пакета, адресиран към подрастващите, с критерии за хранене в детските ясли, градини и учебно заведение наклонността се трансформира. И до момента в който в интервала от 1998 до 2008 година нарастването на % на децата със затлъстяване е двойно, през идващите години се следи задържане на процеса. Във възрастовите групи на 7-9-годишните и 13-15-годишните експертите регистрират даже понижаване на относителния дял на затлъстяването на национално равнище.

Вече в съвсем 90 % от учебните заведения у нас има доста извънкласни занимания и начинания, свързани със здравословното хранене. Продължава обаче да е значим моделът в фамилията, където се възпитава огромна част от културата на хранене. Необходими са и часове по тази тема в учебно заведение, тъй като инцидентната информация по някои от предметите за вярното хранене не е задоволителна да образува трайна философия към него при подрастващите.

„ В момента се работи по здравните политики на Европейския съюз, които би трябвало да са мултисекторни с създаването и на общи стратегии. Те би трябвало да оказват помощ „ Да превърнем здравословния избор в най-лесен ”, разяснява проф. Дулева. Организатори на кръглата маса в конферентната зала на гранд хотел „ Янтра ” във Велико Търново бяха Министерството на здравеопазването, Националният център по публично здраве и разбори в София и Регионалната здравна ревизия във Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР