30 проекта с европейско финансиране за 50 млн. лв. е

...
30 проекта с европейско финансиране за 50 млн. лв. е
Коментари Харесай

Лом реализира европроекти за 50 млн. лева, но изпусна 60 млн.

30 плана с европейско финансиране за 50 млн. лева е изпълнила и извършва община Лом от влизането си в Евросъюза до момента. Но е пропуснала да осъществя план за нова ВИК мрежа за 60 млн. лв., заяви кметът на крайдунавската община Пенка Пенкова на среща, отдадена на 10 години от участие на България в Европейски Съюз и идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

През последното десетилетие със средства от Европа в Лом са построени нов Дунавски парк и основна улица, нов пазар, спортни площадки, благоустроени са квартали, разкрити са обществените центрове, актуализирана е болничното заведение „ Св. Николай Чудотворец “, осъществени са и инфраструктурни и обществени планове в селата от региона.

Изпълнението на планове, финансирани от Европейски Съюз, продължава до 2020 година с модернизиране на учебните заведения в града с 11, 6 млн. лева, следва главен ремонт на 13 улици за 2,6 млн. лв., с 1,2 млн. лв. ще се обновят Историческия музей и къщата музей „ Димитър Гинин “ в Лом.

А 5 млн. лв. ще бъдат вложени в рехабилитацията на три от най-натоварените общински пътища. „ Лом се възползва от опциите на оперативните стратегии за финансиране на инфраструктурни, обществени и просветителни планове и сполучливо продължава да ги осъществя до 2020 година

Но не можем да премълчим една пропусната опция – неосъществения Воден цикъл на Лом през мандат 2011-2015 година на стойност 60 милиона лв. от Оперативната стратегия „ Околна среда “ лиши града от пречиствателна станция, нов тръбопровод и нова канализация и основава съществени проблеми на жителите, “ съобщи Пенкова.

Заради проваления в предходния мандат план за нова ВИК мрежа над 20 000 души в Лом и селата от региона са заложници на близо 50 годишния прогнил към този момент тръбопровод, който аварира непрекъснато и оставя дни наред без вода цели квартали. Изтормозени от тежката водна рецесия, ломчани от месеци се заканват да стартират митинги и упорстват страната да помогне на общината за градеж на нов тръбопровод.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР